Европарламентът призова за санкциониране на "Лукойл" и "Росатом" и за пълно енергийно ембарго

Европарламентът призова за санкциониране на "Лукойл" и "Росатом" и за пълно енергийно ембарго

© European parliament (audiovisual service)Европейският парламент призова в четвъртък "Лукойл", "Росатом" и други руски компании, "които все още присъстват на пазарите в ЕС", да бъдат включени в санкционните списъци на съюза.


В резолюция, приета в Брюксел с огромно мнозинство от 489 гласа "за", срещу 36 "против" и 49 "въздържали се", се настоява за разширяване на списъка на санкционираните лица и фирми, като тях се включат и замесени в принудителното депортиране на украинци от анексираните територии, в арестуването на руски активисти и опозиционери, на националните, регионални и общински депутати и още руски пропагандатори на войната.


В резолюция, приета по повод срещата на върха ЕС - Украйна, която се провежда в четвъртък и в петък в Киев, евродепутатите настояват и за "незабавно и пълно ембарго върху вноса на изкопаеми горива и уран от Русия, както и за пълен отказ от използване на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", за да се спре финансирането на военната машина на Путин със средства на ЕС".
Настоява се за ограничаване на международната търговия с руски диаманти и да се добавят и други икономически сектори към търговските ограничения спрямо Русия и Беларус.


ЕС вече обяви, че работи по десети пакет от санкции, като украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че го е обсъдил в Киев с пристигналата за срещата ЕС - Украйна председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Виждаме, че скоростта на санкциите на Европа леко се забави, докато държавата терорист, напротив, увеличава скоростта си на адаптиране към санкциите", каза Зеленски, застанал до Фон дер Лайен.


Европейският съюз планира да приеме десетия пакет от санкции срещу Русия на годишнината от началото на войната - до 24 февруари, отговори Фон дер Лайен.


В отговор на критиката на Зеленски, че ЕС е забавил темпото на въвеждане на санкции срещу Русия, Урсула фон дер Лайен съобщи, че целта е 10-ият санкционен пакет да бъде приет преди 24 февруари

© Reuters

В отговор на критиката на Зеленски, че ЕС е забавил темпото на въвеждане на санкции срещу Русия, Урсула фон дер Лайен съобщи, че целта е 10-ият санкционен пакет да бъде приет преди 24 февруари


"С нашите партньори от Г-7 ще въведем допълнителен таван на цените на руските петролни продукти и до 24 февруари (...) се стремим да въведем десетия пакет от санкции", каза тя на пресконференция със Зеленски в Киев.


Деветият санкционен пакет беше одобрен през декември.


Още помощ за Украйна


Евродепутатите настояват за увеличаване и ускоряване на военните доставки за Киев, както и на финансовата, хуманитарната, икономическата и инфраструктурната подкрепа на Украйна.


Те призовават да се даде приоритет на създаването на план за възстановяването на Украйна, който да продължи и след края на войната за насърчаване на икономическия растеж на страната.


Според евродепутатите замразените активи на Руската централна банка, които се изчисляват на 300 млрд. евро, както и на санкционираните олигарси, трябва да бъдат насочени към възстановяването след войната.


Потвърждава се по-ранен призив на Европейския парламент към държавите от ЕС за създаване на специален трибунал разследване и наказателно преследване на престъплението агресия, извършено от Русия срещу Украйна, както и на международен регистър на щетите.


Европейското членство на Украйна


Евродепутатите определят като "геостратегическа инвестиция в обединена и силна Европа" влизането на Украйна в ЕС, но приканват украинските власти "значително да ускорят напредъка си чрез съществени реформи, така че ефективно да изпълнят критериите за членство в ЕС във възможно най-кратък срок".


Те посочват като неотложни промени защитата на независимостта на органите, които се борят с корупцията, подобряване на свободата на медиите, засилване на ефективността и отчетността на съдебната система, преодоляването на недостатъците във функционирането на правоприлагащите органи, както и да се гарантира политическият и партийният плурализъм.


Българското участие


От българските евродепутати 10 са подкрепили резолюцията на Европейския парламент, а седем не са участвали в гласуването, включително всички социалисти.


Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП е сред вносителите на проекта за резолюция на парламента, а Елена Йончева от БСП/Социалисти и демократи се включи в обсъждането, предшествало приемането й.


Елена Йончева

© European parliament (audiovisual service)

Елена Йончева


Тя каза, че ЕС има нужда от стратегия за спиране на войната и че Украйна се нуждае от преговори, "за да може да постигне мирно споразумение, което в максимална степен да защити живота на нейните граждани".


Според Йончева войната "заплашва се превърне в огромна европейска катастрофа" и предоставянето на все повече оръжия на Киев прави ескалацията на конфликта неизбежна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK