Предозиране: пак ни заплашват германски танкове с кръстове

Предозиране: пак ни заплашват германски танкове с кръстове


Невероятно, но факт - отново ни заплашват с германски танкове Leopard, на които има кръстове." Това заяви руският президент Владимир Путин в пряко предаване по руските телевизии по повод 80-годишнината от края на битката за Сталинград през 1943 г.


Той за пореден път използва събитие от Втората световна война, свързано с гибелта на стотици хиляди хора, за да повтаря тезите си, че днес Русия водела същата война и трябвало да нанесе изпреварващ удар в Украйна, заплашена от "колективния Запад". Пряко сравнение на днешната помощ за отбраняваща се от агресията Украйна с действията на нацистите направи преди дни руският посланик в Берлин с думите, че Германия отново изпращала танкове на източния фронт.


Путин допуска най-малкото неволна грешка, говорейки, че пак изпращали леопарди. Такова оръжие никога не е имало в нацистка Германия.
Имало е разработка за разузнавателна машина на пехотата VK 16.02 Leopard с планирано серийно производство от април 1943 г., но проектът е прекратен през януари още преди да бъде създаден първият прототип и е известно само за дървен макет.


Кръстове по танковете в Украйна също няма да има, защото те няма да са германски, а украински и ще имат съответните знаци. Освен това Leopard изпраща и Полша, а общо 12 държави - други различни видове танкове, за тях Путин не казва нищо.


Кръстът, за който говори на руснаците, e Balkenkreuz, използван от Вермахта, но не и от днешния Бундесвер. Днес знакът на армията на Федерална република Германия е Eisernes Kreuz (Железен кръст), идващ от Прусия през XIX век, използван в имперската армия до 1918 г. и имащ различна форма.


Предозиране: пак ни заплашват германски танкове с кръстове


В речта си Путин също така изпрати мъглива заплаха за ескалиране на конфликта, но без да говори за ядрено оръжие. "Не изпращаме своите танкове към техните граници, но имаме с какво да отговорим и работата няма да приключи само с употреба на бронирана техника, всички трябва да разбират това", каза той.


После говорителят му Дмитрий Песков опита да даде пояснение пред журналистите какво искал да каже президентът: "Че Русия има потенциал и предвид появата на доставени от колективния Запад нови въоръжения, Русия ще задейства пълния потенциал, с който разполага, за да отговори в хода на специалната военна операция."


Путин говори за граници на Русия, които тя едностранно обяви след незаконното анексиране на части от Украйна, което е осъдено от Общото събрание на ООН и не е признато по света.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK