Петр Павел: Поражение на Украйна ще е и наша загуба

Петр Павел: Поражение на Украйна ще е и наша загуба


"Трябва да подкрепяме Украйна по различни начини, защото ако преустановим военната помощ, тогава Русия вероятно ще надделее. Това ще е и наша загуба", казва новоизбраният чешки президент Петр Павел пред "Дойче веле".


Господин президент, трябва ли НАТО да изпрати изтребители на Украйна?


- Смятам, че трябва да предоставим на Украйна всяка помощ, която ще ѝ помогне да победи в конфликта, да възстанови суверенитета и териториалния си интегритет. Ако става въпрос за летателни апарати - мисля, че трябва сериозно да го обмислим. От друга страна, има някои ограничения. По-лесно е да предоставиш танкове, бронирани машини, но летателните апарати изискват и логистична подкрепа, обучение, така че дори да има политическа воля, на практика ще отнеме поне половин година да вкараме изтребители в Украйна. Трябва да имаме предвид всички тези аспекти, когато мислим за различно въоръжение за Украйна, при което ефективността да отговаря на приложимостта.
Същия отговор ли щяхте да дадете, ако не бяхте избран за президент, а все още бяхте председател на Военния комитет на НАТО?


- Абсолютно. Моята гледка точка по отношение на Украйна е последователна. Убеждавах като военен, като щастлив пенсионер и сега като президент, че трябва да подкрепяме Украйна, защото е в наш интерес. Трябва да подкрепяме Украйна по различни начини, защото ако преустановим военната помощ, тогава Русия вероятно ще надделее. Това ще е и наша загуба.


Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия
Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия

В началото на политическата си кариера трябваше да се преборите с популизма. Какъв е най-добрият начин да му се противопоставим?


- Трябва да се фокусираме върху фактите и реалните решения. И да сме постоянни в информирането на обществото - не само за приятните теми, но и за тези, които не са особено приятни. Това означава да бъдем честни във всичко, което правим, и да се опитваме да представим ситуацията с истинските ѝ цветове, а не да рисуваме розови пейзажи, в които няма проблеми. Приятно е се слушат подобни неща, но те не водят до резултата, от който имаме нужда. Това е моят подход и очевидно това е подходът, който беше очакван и от голяма част от нашето общество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK