Украински министър: Експлозивният износ на слънчоглед може да унищожи цял аграрен сектор

Украински министър: Експлозивният износ на слънчоглед може да унищожи цял аграрен сектор

© ReutersИзносът на слънчогледово семе от Украйна рязко нарасна досега през този сезон и министерството на земеделието заяви в четвъртък, че тази "неприемлива" тенденция може да унищожи един от най-доходоносните селскостопански сектори в страната., съобщи "Ройтерс".


Министерството на земеделието каза, че общо 2.75 милиона тона слънчогледово семе са били изнесени през 2022 календарна година, докато обемът не е надвишавал 100 хил. тона годишно преди войната.


Министерството каза, че 70% от износа е насочен към Европейския съюз и 20% - към Турция.
Ръстът е при износа на семена, а не на рафинирано масло, което отразява прекъсванията в работата на рафинериите за олио в Украйна след инвазията на Русия миналия февруари.


Украйна беше водещият световен производител и износител на слънчогледово масло, но инвазията доведе до загуба на контрол над част от територията, а военните действия прекъснаха операции в други региони.


Министерството каза, че местните производители на слънчогледово масло са предупредили, че високият износ на семена може да има "непредсказуеми отрицателни последици" за сектора.


"Това може да доведе до затваряне на предприятия за преработка на маслодайни семена, катастрофален спад в производството на слънчогледово олио... загуба на глобални пазари за продукти с висока добавена стойност, загуба на работни места и приходи в бюджета, което е недопустимо", казаха от министерството.


Украйна изнесе 5.3 милиона тона слънчогледово масло през сезон септември-август 2020/21г. , докато обемът намаля до 4.5 милиона тона през 2021/22 поради руската инвазия, която блокира украинските черноморски пристанища през втората половина на сезона.


Значителна част от украинските рафинерии за слънчогледово масло бяха принудени да спрат производството през първите месеци на 2022 г. поради блокирани пристанища и невъзможност за износ.


Комбинираната реколта от маслодайни семена в страната също спадна до 17.4 милиона тона от 22.8 милиона тона през 2021 г.


Министерството не даде прогноза за производството на слънчоглед за 2022/23 г., докато анализаторът APK-Inform вижда спад до 4.6 милиона тона от 5.0 милиона тона през 2021/22 г.


След почти шестмесечна блокада, три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция.


Износът на слънчево масло е достигнал 2.26 милиона тона досега през текущия сезон, казаха от министерството.


"Традиционно слънчогледовото масло винаги се е изнасяло по море, тъй като логистиката на сухопътния транспорт за този продукт не е добре установена. Затова нормалното функциониране на водните пътища е изключително важно за износа на украинско слънчогледово масло", отбелязват от министерството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK