Киев разчита да започне преговори за членство в ЕС в края на 2023 г.

Фон дер Лайен и Шмигал разговарят на фона на еврокомисарите и украинските министри, събрани за обща снимка в Киев след първото им съвместно заседание

© European commission (audiovisual service)

Фон дер Лайен и Шмигал разговарят на фона на еврокомисарите и украинските министри, събрани за обща снимка в Киев след първото им съвместно заседаниеУкрайна смята, че ще бъде готова да започне преговори за членство в ЕС до края на годината и да стане пълноправен член до две години. Това заяви премиерът Денис Шмигал в четвъртък след първото в историята съвместно заседание на Европейската комисия и украинското правителство в Киев.


Шмигал каза, че украинското общество и политици са единни в стремежа да се присъединят към ЕС и затова изпълнението на препоръките от Европейската комисия върви бързо.


Парламентът на Украйна прие всички закони за реформи, препоръчани от ЕС
Парламентът на Украйна прие всички закони за реформи, препоръчани от ЕС


"Искаме да започнем преговори до края на годината и да сме готови за членство на следващата година", каза Шмигал на съвместна пресконференция в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Тя съобщи, че Еврокомисията работи по оценка на напредъка на Украйна, която ще представи на европейските лидери напролет и че ще изготви доклад за готовността на Киев да започне преговори за членство през есента.


При положителна оценка Киев ще започне съвместно с Комисията оценка на съвместимостта на украинското законодателство с европейското, която е предусловие за започването на преговорите по 34-те преговорни глави, още през лятото, каза украинският премиер, добавяйки, че Киев смята да приключи процеса до края на 2023 г., за да "завършим всички стъпки и да поставим въпроса на партньорите си за започване на преговори".


Украйна подаде молба за влизане в ЕС малко след началото на войната, а през юни европейските лидери й дадоха статут на страна кандидат. Последната държава, която влезе в ЕС - Хърватия, преговаря 10 години за членството. Българските преговори продължиха шест години.

"Разбираме добре, че решението за нашето членство трябва да бъде взето единодушно от всички членове на ЕС и че това ще породи дискусии, така че ще е нужно време", каза Шмигал.


Урсула фон дер Лайен не се ангажира със срокове. Тя каза само, че процесът на присъединяване е различен за всяка държава и зависи от напредъка в извършването на необходимите реформи.


Председателят на Еврокомисията каза, че украинската държавна администрация е "впечатляващо организирана" и "високо дигитализирана", което позволява "проследяване на много процеси", свързани с изпълнението на реформите.

"Смелостта, амбицията и решимостта, които се показват в условията на брутална война, са впечатляващи", заяви Фон дер Лайен.


Председателят на Еврокомисията съобщи, че ЕС е решил да удължи с една година безмитния внос на украински стоки в Съюза, а телекомоператорите са удължили с още шест месеца безплатния роуминг между Украйна и ЕС, за да помогнат на около 8 млн. украинци, избягали от войната, да общуват с близките си, останали у дома.


Фон дер Лайен определи премахването на митата като успех, който е позволил дори във военни условия търговският оборот между ЕС и Украйна да се увеличи с 16%, като украинският износ за Европа е достигнал 20 млрд. евро.


В понеделник няколко европейски държави, сред които и България, изразиха тревога, че украинските храни подбиват пазарите на местните зърнопроизводители и поискаха ЕС да ги компенсира.


Украйна ще се присъедини към няколко европейски програми за сътрудничество, които ще позволят отпускането на над 4 млрд. евро за подпомагане на дребния и среден бизнес в Украйна, обучение на магистрати и подкрепа за граждански инициативи, стана ясно от подписани по време на съвместното заседание на Еврокомисията и украинското правителство..


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK