Зеленски обвини "Росатом" в отвличане на деца

Володимир Зеленски

© EUCouncil

Володимир ЗеленскиУкраинският президент Володимир Зеленски обвини ръководството на руската държавна компания "Росатом" в насилствена депортация на деца от Украйна в Русия.


Зеленски каза в петък, че деца на служители на Запорожката АЕЦ, която беше завладяна от руските военни миналия март, са били откарвани с автобуси в Русия, за да бъдат държани в подчинение техните родители, работещи в централата. Така украинският президент обясни и случаите на приемане на руско гражданство от работещи в АЕЦ "Запорожие", което според него ставало по принуда.


Русия държи военния контрол върху най-голямата атомна централа в Европа, но запази персонала й, като доскоро дори не беше променила и нейното ръководство. Завземането на централата обаче лиши Украйна от възможност да изнася ток, което беше важен приход в бюджета й и в момента тя е вносител на електричество.
Украинският президент направи изявлението, когато журналисти поискаха да обясни критиката си от четвъртък, че ЕС е забавил темпа на санкции срещу Русия.


"Росатом" управлява ядрените активи на Русия, както гражданските, така и ядреният оръжеен комплекс.


От думите на Зеленски стана ясно, че все още няма единство между европейските държави за санкционирането на "Росатом". Той не назова държавите, които се въздържат, но унгарският премиер Виктор Орбан заяви в края на януари, че Будапеща няма да подкрепи санкции, засягащи ядрената енергетика.


За въвеждане на санкции срещу трети страни се изисква единодушие между страните членки. От началото на войната ЕС прие девет пакета, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че съюзът се стреми да въведе десетият до 24 февруари, когато се навършва една година от началото на руската агресия в Украйна.


В четвъртък Европейският парламент призова в резолюция "Росатом" и "Лукойл", както и други руски компании, които все още са на европейския пазар, да бъдат включени в ограничителните мерки на ЕС.


Засега не е известно много за съдържанието на десетия пакет от санкции, с изключение, че той ще съдържа забрана за внос в Русия на компоненти за производството на дронове, както и на друго въоръжение, за да не се позволи на Москва да възстанови оръжейното си производство до предвоенните нива.


Европейското членство


"ЕС ще подкрепя Украйна по всички възможни начини, докато е необходимо. Съдбата на Украйна е съдба на Европа", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след срещата ЕС-Украйна, която се проведе в Киев в петък.


Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен увериха Зеленски, че ЕС стои твърдо зад Украйна и ще прави всичко, за да й помага, защото разбира, че украинците се бият за бъдещето на Европа.

© EUCouncil

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен увериха Зеленски, че ЕС стои твърдо зад Украйна и ще прави всичко, за да й помага, защото разбира, че украинците се бият за бъдещето на Европа.


Мишел каза, че до края на годината Европейският съвет ще се произнесе как да се продължи с украинската интеграция в ЕС, след като президентът Зеленски потвърди намерението на Киев да поиска започване на преговори за членство преди края на годината.


Украйна подаде молба почти веднага след започването на войната и получи статут на страна кандидат през юни. Европейската комисия трябва да представи доклад за напредъка на Киев в изпълнението на предварителните условия, свързани най-вече с изграждането на институции за борба с корупцията, след което страните членки трябва да решат единодушно дали да отворят практическите проговри за членство.


Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която трябва да предложи евентуално започване на преговори, не се ангажира с конкретни срокове, но изрази възхищение от "феноменалната скорост и прецизност на изпълнението" на украинците в изпълнение на европейските препоръки.


ЕС обеща още крушки и генератори, слънчеви панели


Фон дер Лайен съобщи, че в Украйна са пристигнали първите партиди от LED крушки, които ЕС обеща да купи, за да бъдат раздадени на населението и така да се намали консумацията на ток след повреждането на значителна част от енергийната инфраструктура на страната от руските въздушни удари. ЕС ще добави 5 млн. крушки към вече обещаните 30 млн., както и още 3000 генератора, към вече доставените 2400.


Украйна се нуждае от 50 млн. енергоспестяващи крушки, за да смекчи недостига на ток
Украйна се нуждае от 50 млн. енергоспестяващи крушки, за да смекчи недостига на ток

Председателят на Еврокомисията съобщи, че европейските държави са събрали помежду си и 150 млн. евро, за да се закупи енергийно оборудване за поправяне на украинските мощности и предложи на Киев да се включи в общите поръчки за купуване на природен газ, които европейските държави ще започнат след края на този отоплителен сезон.


Фон дер Лайен анонсира след срещата на върха в Киев, че ЕС организира осигуряването на финансиране и за купуването и поставянето на слънчеви панели върху покривите на обществените сгради в Украйна, за да се осигури постоянно енергоснабдяване за болници, пожарни и училища.


От началото на войната ЕС е предоставил на Украйна 50 млрд. евро като икономическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK