ЕС договори таван на цената на руските петролни продукти от неделя

Руският петролен терминал "Козимо" в Находка

© Reuters

Руският петролен терминал "Козимо" в НаходкаСтраните от ЕС се споразумяха за поставянето на таван на цените на руските петролни продукти, съобщи в петък шведското председателство на Европейския съюз.


Дипломати от ЕС казаха, че ценовите тавани, договорени от посланиците за 27-те страни от ЕС, са 100 долара за барел за висококачествени петролни продукти като дизел и 45 долара за барел за продукти с отстъпка като мазут. Предложението е те да се прилагат от 5 февруари.


За разлика от петролното ембарго, което е в сила в ЕС от 5 декември, таванът на цената не засяга вноса в ЕС, а сделки, сключвани от трети страни. Той забранява на европейски застрахователни компании да гарантират такива сделки и да предоставят други услуги по осъществяването им, а на транспортни фирми да пренасят горивата по море, ако продажната цена, при която е сключен договорът надвишава определения лимит.
От своя страна Русия забрани износа на петрол за държави, които се придържат към тавана на цените и забрани на търговците си да включват клаузи за ограничение на цените в договорите за продажби.


ЕС въведе подобен таван на цената за руския суров петрол, която е в сила от 5 декември и не позволява предоставяне на услуги при сключване на сделка за под 60 долара за барел. Това ограничение се съблюдава и от държавите от Г-7 и от Австралия.


ЕС се договори да купува руски петрол най-много за  за барел
ЕС се договори да купува руски петрол най-много за за барел

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Русия губи по 160 млн. долара дневно само от това ограничение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK