Руснаците са купили 10 пъти повече златни кюлчета през 2022 г.

Руснаците са купили 10 пъти повече златни кюлчета през 2022 г.

© ReutersРуснаците са закупили рекорден брой златни кюлчета през 2022 г., показват данни на финансовото министерство, разпространени в петък. Намаляването на данъците върху благородните метали е насърчило хората да се запасят с кюлчета като сигурен актив, посочва "Ройтерс".


Москва премахна 20% ДДС върху сделките със злато за физически лица миналия март - след намалото на агресията срещу Украйна - в опит да отклони хората от използването на щатския долар като сигурно убежище на средствата им.


Той също така освободи хората от плащането на данък върху доходите от печалбите, получени от продажбата на златни кюлчета, което допълнително засили търсенето на метала.
Според данните руснаците са закупили над 50 тона златни кюлчета през 2022 г., десет пъти повече от предходната година. Най-търсени са кюлчетата от 1 килограм, които са около 60% от продадените.


Данните все още не са окончателни и обхващат само периода до ноември 2022 г., казаха от финансовото министерство пред "Ройтерс".


Контролираната от държавата VTB Bank заяви, че е продала 33.8 тона златни кюлчета на клиенти през 2022 г., като те държат скъпоценен метал на стойност 50 милиарда рубли (711 милиона долара). "Златото беше добро защитно финансово решение миналата година", каза Евгений Бересньов от отдела за инвестиционни продукти на VTB.


"Клиентите прехвърлиха средства в този инструмент, за да диверсифицират своите активи и да реализират печалба при дългосрочно планиране."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK