Санкциите доведоха енергийните приходи на Русия до най-ниското ниво от 2020 г.

Санкциите доведоха енергийните приходи на Русия до най-ниското ниво от 2020 г.

© ReutersМесечните бюджетни приходи на Русия от петрол и газ паднаха през януари до най-ниското си ниво от август 2020 г. под въздействието на западните санкции върху най-доходоносния износ, показват данни на Министерството на финансите в петък.


Месечните данъчни и митнически приходи от продажби на енергия са намалели с 46% на годишна база - отразявайки факта, че докато цената на глобалния бенчмарк Brent беше малко променена, средната месечна цена на руския сорт Urals спадна с 42%, според министерството, цитирано от "Ройтерс".


Москва разчита на приходи от петрол и газ - миналата година около 11.6 трилиона рубли (165 милиарда долара) - за да финансира бюджетните си разходи и беше принудена да започне да продава международни резерви, за да покрие дефицита, увеличаващ се заради разходите за инвазията в Украйна.
Данните за януари възлизат на 425.5 милиарда рубли (6.05 милиарда долара).

Министерството на финансите заяви в петък, че почти ще утрои дневните си продажби на чуждестранна валута до 8.9 милиарда рубли (130 милиона долара) на ден през следващия месец, за да компенсира спада в приходите от петрол и газ.


Анализаторите от "Промсвязбанк" казаха, че тези продажби може допълнително почти да се удвоят през март, докато Москва се опитва да се справи с дефицита.


Западът - преди това основният енергиен пазар на Русия - отговори на нахлуването в Украйна, като атакува енергийните приходи чрез безпрецедентни санкции, които също ограничават продажбите към трети страни - и се очаква да ги затегне допълнително.


Брюксел блокира вноса по море, който представляваше 90% от продажбите на руски суров петрол в Европейския съюз, а страните членки намалиха дела на руския газ в техния микс от внос от повече от 40%, преди Русия да нахлуе в Украйна, до под 15%.


Ембаргото на ЕС върху покупките на руски петролни продукти от рафинерии, включително дизелово гориво и реактивно гориво, влиза в сила в неделя и може да навреди на Москва повече от ембаргото върху суровия петрол.

Международните ограничения, включително таван на цената на суровия петрол от за барел, наложен от Групата на седемте големи сили, означават, че руският Urals - който преди се търгуваше на подобна цена като Brent - сега се продава с голяма отстъпка. Средната цена през януари е била 49.48 долара за барел, съобщиха от финансовото министерство, което е спад от 42% спрямо януари 2022 г.


Освен ако цените на руския петрол не се възстановят през следващите месеци, анализаторите от Московската кредитна банка заявиха в петък, че бюджетният дефицит може да достигне 5.5 трилиона рубли (78 милиарда долара) тази година, което се равнява на 3.8% от БВП.


Бюджетът на Русия за 2023 г. предвижда дефицит от 2% от БВП и всеки по-голям недостиг би изисквал комбинация от по-високи продажби на чуждестранна валута, по-ниски разходи, повече заеми или повишаване на данъците.


Руският вестник "Комерсант" съобщи в петък, че Кремъл обмисля промяна на начина, по който изчислява данъците върху петролните и газовите компании, за да покрие част от недостига.


В петък Brent се търгуваше за около $82, а Urals за около $53.60.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK