САЩ направиха временно изключение за България от санкциите за руски петролни продукти

САЩ направиха временно изключение за България от санкциите за руски петролни продукти

© ReutersСАЩ обявиха временно изключение за България и няколко страни от ЕС за новите санкции срещу Русия, които влизат в сила утре. Мярката ще действа до края на 2024 г. и засяга вноса на петролни продукти.


Европейският съюз обяви в петък (в събота публикува и подробностите), че е постигнал договорка от 5 февруари да има пределни цени - $100 за петролни продукти, търгувани над стойността на суровия руски нефт, и $45 за тези под нея. Същите параметри въвеждат и страните от Г-7 (т.е. още САЩ, Канада и Япония) и Австралия. Великобритания, която е в Г-7, вече е забранила вноса на петрол и петролни продукти от Русия.


От изключението ще се ползват още Хърватия и всички страни от ЕС без излаз на море.


Санкциите доведоха енергийните приходи на Русия до най-ниското ниво от 2020 г.
Санкциите доведоха енергийните приходи на Русия до най-ниското ниво от 2020 г.
На практика това е потвърждаване на решението за изключение (дерогация), прието от ЕС на 3 юни миналата година и засягащо и вноса на петрол.


Съгласно него България трябва до 31 декември 2024 г. да приключи всички договори, сключени преди 4 юни 2022 г., и съпровождащите ги договори за изпълнението им. Става дума за придобиване, внос или трансфер на пренасян по морски път петрол или петролни продукти, произведени в Русия или изнасяни от Русия.


Изключението за Хърватия е до края на настоящата година, само за определен продукт за подпомагане преноса на петрол и то ако няма алтернатива и Европейската комисия е дала съгласието си.


Европарламентът призова за санкциониране на "Лукойл" и "Росатом" и за пълно енергийно ембарго
Европарламентът призова за санкциониране на "Лукойл" и "Росатом" и за пълно енергийно ембарго


За страните от ЕС без излаз на море, каквито са Унгария, Чехия, Словакия, Австрия и др., се прави изключение за случаите, когато спре - извън контрола на тази страна - вносът по петролопровод от Русия. Дерогацията действа до подновяване на доставките по тръбопровод или докато Съветът на ЕС не реш ида отмени тази дерогация.


Финансовото министерство на САЩ обяснява, че целта на ограниченията не е "да рухне руската икономика", а да са намалят максимално печалбите на режима на Владимир Путин от тази търговия, с които финансира агресията си срещу Украйна.

  • Спират услуги като търговия и брокерска дейност, финансиране, морски превози, застраховане, предоставяне на национален флаг за такива кораби и митнически услуги, когато цената на руския петрол или петролни продукти са извън споменатите граници.
  • Вече купилите до 5 февруари руски петролни продукти ще могат да завършат по по старите цени и параметри сделките, включително превоза и обработването на митница, до 1 април.

Путин нареди да не се изнасят след 1 февруари петрол и петролни продукти за купувачи, които вписват ценовия таван в договорите. На правителството бе наредено да уточни с компаниите износителки как това да се прилага и контролира. Но анализатори обърнаха внимание още при публикуването на указа, че доста често в договорите и преди не се е съдържала подобна клауза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK