Консерви, полушуби, генератор(и): какво изпрати за 1 година България на Украйна

Складирани генератори, които ще бъдат транспортирани до Украйна, част от дарителската кампания на Манол Пейков.

© Димитър Марков

Складирани генератори, които ще бъдат транспортирани до Украйна, част от дарителската кампания на Манол Пейков.Избори 2023

Близо година след началото на инвазията на Русия в Украйна България е изпратила на потърпевшата страна хуманитарна помощ за близо 11 млн. лева. Тази информация се съдържа в отговор до "Дневник" след запитване до правителствената пресслужба. Предизвикалата коментари пратка от края на януари, съдържаща един генератор, всъщност е една от най-големите, сочат данните.


Темата стана особено актуална покрай нуждите на украинското население от генератори, след като ракетни удари причиниха проблеми с електрозахранването в редица населени места в навечерието на зимата. Реакцията на българските власти обаче, освен бавна, бе и недостатъчна като количество. Така изглеждат и голяма част от останалите решения за помощ към нападнатата страна с население близо 44 млн. души.


Кога и какво е изпратено


От началото на войната на 24 февруари 2022 г. българските правителства са взели общо 9 правителствени решения, свързани с изпращане на хуманитарна помощ на Украйна, като две от тях са за отблокиране на част от държавния резерв.

 • Решение 110 от 2 март 2022 г. и решение 904 от 16 ноември 2022 г. - около 1 412 300 лв. - в решението е посочено, че разходите са по бюджета на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"
 • Решение 131 от 9 март 2022 г. - 63 101 лв. - от одобрения бюджет на Министерството на външните работи за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.
 • Решение 163 от 24 март 2022 г. - 361 830 лв. - отново от бюджета на Министерството на външните работи по същото перо.
 • Решение 684 от 21 септември 2022 г. - 350 бр. комплекти с превързочни средства от Военномедицинската академия, размер на стойността на дарението не се посочва.
 • Решение 763 от 12 октомври 2022 г. и Решение 215 от 7 април 2022 г. - общо 7 млн. лв. - облекла и обувки от Сухопътни войски
 • Решение 1013 от 15 декември 2022 г. - 234 700 лв. - от фонда за хуманитарна помощ на Министерството на външните работи
 • Решение 69 от 26 януари 2023 г. - 1 752 535 лв. - от МВР и БЧК
Първите 4 решения са на редовното правителство на Кирил Петков. Започва се с отблокиране на част от държавния резерв, а след това на 9 март кабинетът изпраща по 2000 одеяла, възглавници и спални комплекти. Основанието, посочено в решението, е поискано съдействие от правителството на Украйна от Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита.
Освен провизии, правителството изпраща на няколко пъти финансова помощ. Както на 24 март 2022 г., когато е одобрено предоставянето на помощ от 361 830 лева (185 000 евро) за Украйна. Разходите, свързани с изпълнението на решението, се осигуряват от одобрения бюджет на Министерството на външните работи за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. В част от другите решения като източник също е посочен бюджетът на Министерството на външните работи, докато разходите за транспорт се потриват от Министерството на отбраната.


На 7 април помощта продължава с изпратени 2000 каски и 2000 бронежилетки за индивидуална защита на цивилните граждани.


Дотогава това е и единствената възможна помощ, тъй като правителството не е обединено в решението за изпращане на оръжия. На 4 май 2022 г. с гласовете на всички партии в парламента, освен "Възраждане", е даден мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната и последиците от нея, сред които продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.


На това решение са базирани и следващите действия, които вече са на служебното правителство.


На 21 септември кабинетът на Гълъб Донев предоставя безвъзмездно на правителството на Украйна 350 броя комплекти с превързочни средства от Военномедицинската академия.


На 12 октомври са изпратени облекла и обувки от Сухопътни войски, както следва:

 • 5000 полушуби с подплата;
 • 5000 клина с подплата;
 • 5000 ризи с дълъг ръкав;
 • 5000 шапки;
 • 5000 чифта обувки (цели).
Един генератор два месеца по-късно


След ракетни обстрели редица населени места в Украйна останаха без електричество в началото на зимата. В началото на декември бившият депутат Иван Сотиров, сега начело на гражданско сдружение, показа документи, според които кмет на населено място в потърпевшата страна е поискал от българската държава генератори от 50 и 400 kw, като определи това за хуманитарна помощ, а не военна.Сотиров добави, че вместо генератори да бъдат изпратени спешно на Украйна, Министерство на отбраната е пуснало обява за продажба на 40 генератора чрез Софийската стокова борса. В отговор до "Сега" е посочено, че те не отговарят на изискванията за необходима мощност, посочени в писмото на кмета на украинския град Нетешин, цитирано от Сотиров.


На 23 декември зам.-министърът на отбраната Катерина Граматикова заявява, че ведомството ще предложи България да предостави генератори на Украйна. След като на 16 ноември кабинетът освобождава държавни резерви от над 119 тона хранителни продукти (предимно консерви), близо 500 хил. литра вода и 200 спални чувала, в решението за изпращането им, което е повече от два месеца по-късно - на 26 януари 2023 г., е добавен 1 генератор, както и индивидуални превързочни комплекти и допълнително вода.


Наред с вече изброената хуманитарна помощ, отпусната с решения на Министерския съвет, по линия на Министерството на енергетиката, след дарителска акция са изпратени 18 генератора на обща стойност около 40 000 лв, съобщиха за "Дневник" от правителствената пресслужба. Те са предназначени за етническите българи в гр. Болград. За акцията изрично се похвали министърът на енергетиката Росен Христов по време на отчета на бившия служебен кабинет.


Повечето европейски страни също предприеха по-мащабни акции в помощ на Украйна. През декември Германия обяви, че ще предостави 470 електрически генератора на стойност 19.5 млн. евро, а Франция също изпрати близо 100 генератора.


Междувременно на апела от Украйна се отзова издателят и бивш депутат от "Демократична България" Манол Пейков, който започна дарителска акция, с която бяха събрани над 1 млн. лева. С тях бяха купени близо 500 генератора, а организацията за извършване на доставките бе поета от Пейков и негови съмишленици. "Генераторите са като въздуха за нас в момента", разказаха пред "Дойче веле" благодарни украинци.


Успешната кампания на Пейков бе отчетена дори от лидера на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който бе и председател на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната. Той препрати на издателя за изпълнение молба от жители на Болград за доставка на генератори, получена в комисията.


Кампания, с която бяха събрани пари за 15 генератора, отчете на 22 януари и Лазар Радков, популярен от инициативата "Капачки за бъдеще". На 20 януари той съобщи, че докато със съмишленици превозва хуманитарна помощ за Украйна, бусът му е ударен с минохвъргачка. След като бе ранен от осколки, човек от екипа почина дни по-късно.


Разходи за украинските бежанци в България


Стотици пъти по-големи суми са отделени за дейности в помощ на украинците, извършвани на българска територия. Правителствената пресслужба съобщи за "Дневник", че през 2022 г. са били осигурени допълнителни средства за сметка на икономии на разходите по централния бюджет в общ размер на 239 млн. лв. за изпълнение на приети от Министерския съвет програми за хуманитарно подпомагане на хора от Украйна с предоставена временна закрила в България, като част от разходите в размер на 114 млн. лв. са възстановени от оперативните програми на Европейския съюз.


И военна помощ за Украйна


Девет месеца след началото на войната на Русия в Украйна парламентът все пак възложи на правителството да осигурява военна помощ за Киев. Опитът за подобно решение в предишното Народно събрание беше спрян от БСП - част от управляващата коалиция зад кабинета на Кирил Петков. Сега то мина с гласовете на депутатите от всички парламентарни групи, с изключение на БСП и "Възраждане", след което беше оспорено в Конституционния съд. Наскоро публикации на "Ди Велт" и "Политико" потвърдиха отдавна известното, че България от началото на войната помага на Украйна с оръжия, но с доставки през други страни.


Преди седмица бившият вицепремиер Асен Василев коментира пред БНР, че решението за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това:


"Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", посочи Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK