Зеленски в европарламента: Борим се с най-голямата антиевропейска сила в света

Володимир Зеленски и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола

© Reuters

Володимир Зеленски и председателят на Европейския парламент Роберта МецолаУкраинският президент Володимир Зеленски благодари на Европейския парламент за помощта, която Украйна получава от ЕС, за да се защити от руската инвазия, предаде "Ройтерс". Малко по-късно в четвъртък Зеленски ще се присъедини към срещата на върха на лидерите на ЕС, за да поиска повече оръжия.


След като през последните седмици получиха обещание за западни бойни танкове, украинските власти сега са съсредоточени върху опитите да осигурят доставка на ракети с по-голям обсег и изтребители.


"Благодаря ви", каза Зеленски пред евродепутатите, които го посрещнаха изправени на крака и с продължителни аплодисменти, като някои от тях носеха синьо и жълто - цветовете на украинското знаме.

Зеленски получи овации преди, по време и след речта си пред европейските депутати, отбелязва "Ел Паис". Той издигна знамето на ЕС след обръщението си, а целият парламент запази мълчание, докато звучаха украинският национален химн и след това европейският химн, "Ода на радостта".

"Ние се защитаваме на бойното поле, ние украинците, заедно с вас", каза той и добави, че неговата страна заедно с Европа "се защитава срещу (най-голямата) антиевропейска сила в съвременния свят".
"Европа винаги ще бъде и ще остане Европа, докато сме заедно и докато се грижим за нашата Европа, както се грижим за европейския начин на живот", допълни президентът.


Той изтъкна, че Русия иска да разруши европейския начин на живот, но "ние няма да позволим това".


Зеленски в европарламента: Борим се с най-голямата антиевропейска сила в света

© Reuters


Зеленски очерта как вижда Европа като континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост и (...) място, където Украйна е твърдо у дома си.


Той благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския нашественик, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС, предаде пресслужбата на европарламента.


В перспектива президентът Зеленски призова Европа и Украйна да вървят заедно и да определят общо европейско бъдеще. Той обаче подчерта, че предпоставките за нашите мечти за нашите деца и внуци са мир и сигурност. Тези мечти няма да бъдат възможни, ако не преодолеем тази антиевропейска сила, опитваща се да открадне нашата Европа от нас, заключи президентът.

Въпреки че е малко вероятно Зеленски да си замине с непосредствени ангажименти, удовлетворяващи молбата му, това посещение му дава шанс да настоява лично пред всички 27 национални лидери на ЕС за пръв път, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Той не повтори искането на Украйна за изтребители в речта си пред Европейския парламент.


Украинските власти освен това настояват да започнат преговори за еврочленство до месеци.


Но докато някои страни, членки на ЕС, искат да дадат на Украйна моралния тласък, който би донесло започването на преговори за присъединяване към блока, други са много по-предпазливи. Те подчертават, че бъдещите членове на блока трябва да отговарят на ред критерии - като борба с корупцията - преди дори да могат да започнат преговори.


Зеленски в европарламента: Борим се с най-голямата антиевропейска сила в света

© Reuters


Преди речта на Зеленски, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза: "Знаем, че се борите не само за вашите ценности, но и за нашите..


"Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз", продължи председателят, добавяйки, че ЕС трябва да даде на Украйна "най-бързия възможен процес на присъединяване" и като следваща стъпка да осигури ракети с далечен обсег на действие и самолети, необходими за защита на свободата, която твърде много хора са приели за даденост".

Това беше първото официално посещение на президента Зеленски в Европейския парламент, след като той се обърна дистанционно към членовете на ЕП по време на извънредно заседание на 1 март 2022 г., малко след като Русия започна войната си срещу Украйна. Той говори и преди пленарното заседание на 14 декември същата година, когато наградата "Сахаров" на парламента за 2022 г. беше присъдена на храбрия народ на Украйна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK