Нови принципи в политическа платформа на Навални: На дъното сме, как да изплуваме

Алексей Навални със съпругата си Юлия на митинг за местните избори в Москва през 2019 г.

© Reuters

Алексей Навални със съпругата си Юлия на митинг за местните избори в Москва през 2019 г.Алексей Навални, все още най-популярният руски опозиционер, публикува от затвора нови 15 принципа от своята политическа платформа - за войната и следвоенното устройство на Русия


Броени дни преди първата годишнина от агресията на режима на Владимир Путин срещу Украйна, той обясни, че това е позиция на "гражданин на Русия, желаещ доброто на своята страна" и че "максимално сбито формулирах политическа платформа - моята и, надявам се, на още много нормални хора".


Ето неговото съобщение:


Какво беше и какво е сега?
1. Президентът Путин отприщи несправедлива агресивна война срещу Украйна под нелепи предлози. Той отчаяно се опитва да придаде на тази война статут на "народна", опитвайки се да направи всички граждани на Русия свои съучастници, но опитите му се провалят. За тази война почти няма доброволци, затова армията на Путин разчита на затворници и принудително мобилизирани.


2. Истинските причини за войната са политически и икономически проблеми в Русия, желанието на Путин да запази властта на всяка цена и неговата мания за историческото му наследство. Той иска да остане в историята като "цар-завоевател" и "събирач на земи".


3. Десетки хиляди невинни украинци бяха убити, болката и страданието бяха стоварени върху милиони. Извършени са военни престъпления. Градовете и инфраструктурата на Украйна бяха унищожени.


4. Русия претърпява военно поражение. Именно осъзнаването на това промени риториката на властите от "Киев за три дни" към истерични заплахи за използване на ядрено оръжие в случай на поражение. Безсмислено е съсипан животът на десетки хиляди руски войници. Окончателното военно поражение може да бъде отложено с цената на живота на още стотици хиляди мобилизирани, но като цяло е неизбежно. Комбинацията от "агресивна война + корупция + посредственост на генералите + слаба икономика + героизъм и висока мотивация на отбраняващите се" води само до поражение.


Ходорковски: Ако не спрем Путин в Украйна, той ще ни докара до световна война
Ходорковски: Ако не спрем Путин в Украйна, той ще ни докара до световна война


Фалшивите и лицемерни призиви на Кремъл за преговори и прекратяване на огъня не са нищо повече от реалистична оценка на перспективите за военни действия.


Какво да се прави?


5. Какви са границите на Украйна? Същите като в Русия - международно признати, определени през 1991 г. И ние, Русия, ги признахме тогава. Русия трябва да признае тези граници още сега. Няма какво да обсъждаме. Почти всички граници в света са случайни и предизвикват нечие недоволство. Но е невъзможно да се борим за тяхната промяна в XXI век. В противен случай светът ще потъне в хаос.


6. Оставете Украйна на мира и й дайте възможност да се развива така, както желае нейният народ. Спрете агресията, сложете край на войната и изтеглете всички руски войски от територията на Украйна. Да продължаваш войната е просто истерия от безсилие, а да я спреш е силен ход.


7. Съвместно с Украйна, САЩ, Европейския съюз и Великобритания да се търсят приемливи начини за компенсиране на щетите, нанесени на Украйна. Например (след смяната на властта в Русия и края на войната), като вдигнем ограниченията за нашия нефт и газ, но с насочване на част от приходите от износа на изкопаемите въглеводороди за компенсации.


Борба с "екстремизма" и "чуждите агенти" - как Кремъл заглуши критиците си преди изборите
Борба с "екстремизма" и "чуждите агенти" - как Кремъл заглуши критиците си преди изборите

8. Разследване на военни престъпления в сътрудничество с международни институции.


Защо е в интерес на Русия да спре агресията на Путин?


9. Всички руснаци имат имперско съзнание?


Това са глупости. Например Беларус участва във войната срещу Украйна. Беларусите също ли имат имперско съзнание? Не, те също имат диктатор на власт. В Русия, както във всяка страна с исторически предпоставки за това, винаги ще има хора с имперски възгледи, но това далеч не е мнозинството. Няма причина да се ридае и да се оплакваме. Такива хора трябва да бъдат победени на избори, както десните и левите радикали биват побеждавани в развитите страни.


10. Има ли Русия нужда от нови земи?


Русия е огромна страна с намаляващо население и умираща провинция. Империализмът и желанието за заграбване на територии е най-вредният и разрушителен път. Руските власти отново унищожават бъдещето ни със собствените си ръце, за да изглежда страната ни по-голяма на картата. Но Русия вече е голяма. Нашата задача е да съхраним хората и да развием това, което имаме в изобилие.


11. Като наследство от тази война ще получим оплетено кълбо от сложни и на пръв поглед почти неразрешими проблеми. Важно е сами да определим, че наистина искаме да ги разрешим, и след това да започнем да го правим честно и открито. Ключът към успеха се крие в разбирането, че за Русия и нейният народ ще бъдат не само добре, но е и много изгодно да се прекрати войната възможно най-скоро: само по този начин можем да започнем да се движим към премахване на санкциите, завръщане на напусналите страната, възстановяване на доверието на бизнеса и икономически растеж.


12. Още веднъж подчертавам, че след войната ние ще трябва да компенсираме на Украйна щетите, причинени от агресията на Путин. Но възстановяването на нормалните икономически отношения с цивилизования свят и връщането на икономическия растеж ще направи възможно това, без да пречи на развитието на нашата страна.


Ние сме на дъното и за да изплуваме, трябва да се оттласнем от него. Това ще бъде морално правилно, рационално и печелившо.


13. Демонтаж на режима на Путин и неговата диктатура. В идеалния случай - чрез общи свободни избори и свикване на Конституционно събрание.


14. Установяване на парламентарна република, основана на приемственост на властта чрез честни избори, независима съдебна система, федерализъм, местно самоуправление, пълна икономическа свобода и социална справедливост.


15. Съзнавайки своята история и традиции, ние трябва да бъдем част от Европа и да следваме европейския път на развитие. Нямаме друг и не ни трябва друг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK