Русия е изключена от Международната федерация на журналистите

Руският президент Владимир Путин говори от рекламни пана по улиците на Севастопол - Крим, който беше анексиран през 2014 г.

© Reuters

Руският президент Владимир Путин говори от рекламни пана по улиците на Севастопол - Крим, който беше анексиран през 2014 г.Международната федерация на журналистите (МФЖ) обяви в сряда, че е прекратила членството в главния журналистически профсъюз на Русия, съобщи "Ройтерс".


"МФЖ е организация, изградена върху международната солидарност, на принципите на сътрудничество между профсъюзите-членки и зачитане на правата на всички журналисти. Действията на Руския съюз на журналистите при създаването на четири клона в анексираните украински територии ясно разбиха тази солидарност и посяха разделения между сестрински синдикати", каза в изявление президентът на организацията Доминик Прадали.


Ръководителят на Съюза на руските журналисти заяви пред държавната информационна агенция ТАСС, че този ход нарушава устава на МФЖ и ще навреди финансово на световната организация, защото вече няма да получава значителни членски вноски от Русия.
Миналия септември Русия обяви, че анексира четири области на Украйна - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, след провеждането на референдуми, които не бяха международно признати. Киев обяви, че въвежда рублата, руската учебна програма, московското време и социалните плащания в анексираните територии, а президентът Владимир Путин поръча на правителството да изравни живота на стандарта там до 2030 г.


Русия смята 3 от 4 области на Украйна за изцяло анексирани, без да ги владее
Русия смята 3 от 4 области на Украйна за изцяло анексирани, без да ги владее

Международната федерация на журналистите е най-голямата глобална профсъюзна федерация на журналистически профсъюзи в света. Тs представлява повече от 600 хил медийни работници от 187 организации в 146 страни. Федерацията е асоцииран член на ЮНЕСКО и представлява журналистите в ООН от 1953 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK