ЕС одобри най-големия досега пакет санкции в деня на годишнината от руската агресия

ЕС одобри най-големия досега пакет санкции в деня на годишнината от руската агресия

© ReutersЕвропейският съюз одобри десети пакет от санкции срещу Русия за годишнината от нахлуването на Москва в Украйна, съобщи шведското председателство на ЕС късно в петък.


"Заедно страните-членки на ЕС наложиха най-мощните и широкообхватни санкции, за да помогнат на Украйна да спечели войната", заяви шведското председателство на ЕС в Twitter.


"ЕС стои обединен с Украйна и украинския народ. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо."
Одобрението е на ниво постоянни представители и тепърва трябв да има съгласието на 27-те столици в ЕС.


Пакетът включва по-строги експортни ограничения по отношение на стоки с двойна употреба, както и мерки срещу организации, подкрепящи войната, разпространяващи пропаганда или доставящи дронове, използвани от Русия.


С оставащи само два часа до полунощ държавите-членки на ЕС успяха да прекосят финалната линия в последния момент, след като Полша по-рано блокира работата, защото смята, че проектът е твърде щедър към Русия. Според постоянния представител на Полша в Брюксел съгласието на Варшава е условно.


Анджей Садос изброи пред агенция ПАП шест пункта:

  • Съветът на ЕС и Европейската комисия да се заемат с вкарването в санкционния режим на незаконното депортиране на украински деца към Русия
  • незабавно да започне работа за пакет санкции срещу Беларус
  • веднага да се работи по санкции срещу ядрения сектор
  • да се установи от Еврокомисията механизъм за промяна на доставките на каучук за европейските фирми
  • да работи по санкции срещу руския износ на диаманти
  • да започне събирането на доказателства срещу пропагандаторите на путинския режим.


По същото време, когато се появи шведското съобщение, постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя и първият му заместник Дмитрий Полянски демонстративно напуснаха заседателната зала на Съвета за сигурност на световната организация преди речта на редица европейски министри.


Небензя се ополака преди това, че Малта, настоящият председател на Съвета за сигурност, позволила на голям брой европейски министри да говорят. "Очевидно е, че всички тези страни, действащи от една обща за ЕС позиция, продиктувана от Брюксел, няма да донесат никаква добавена стойност към дискусията." Това, според него, обезценявало нейната стойност и увреждало репутацията на съвета. Ден по-рано Общото събрание на ООН с гласовете на 141 държави, 7 против и 32 въздържали се остро осъди в резолюция Русия и призова незабавно да изтегли армията си от Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK