От началото на войната в Украйна Полша си гарантира нова роля на международната сцена

Полският премиер Матеуш Моравецки и украинският президент Володимир Зеленски в Киев на първата годишнина от войната в Украйна

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки и украинският президент Володимир Зеленски в Киев на първата годишнина от войната в УкрайнаПолша, чиято международна позиция бе явно отслабена след идването на власт на националистите популисти през 2015 г., с убеждение и успех подобрява имиджа си, като понастоящем е един от ключовите играчи в коалицията, която подкрепя Украйна.


Преди година Полша отвори границата си за милиони украинци, бягащи от руските удари. Поляците масово започнаха да подслоняват бежанци в домовете си - явление, което някои наричат "хуманитарен подем".


Полша, подобно на балтийските страни, бързо стана един от основните застъпници на украинската кауза и предоставя на Киев голямо количество оръжия и друго военно оборудване, като по този начин се превърна в ключов пункт за международната помощ, предназначена за Украйна.
В Полша, която граничи с Украйна, са разположени сериозни сили на НАТО, в която Полша членува от 1999 г. - на полска територия има 10 хиляди американски войници. Освен това в последно време Варшава прави сериозни покупки на оръжия, за да подсили собствения си отбранителен капацитет.


Очаква се тази година полският военен бюджет да надвиши 4% от брутния вътрешен продукт по думи на премиера Матеуш Моравецки.


"Морална граница"


Освен това повечето западни лидери, които посещават Киев, минават през Полша.


Във вторник миналата седмица американският президент Джо Байдън пристигна на двудневно посещение във Варшава, непосредствено след като направи изненадваща визита в Киев по случай годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна. Това бе второто посещение на Байдън в полската столица за 12 месеца.


Ден по-рано, по време на посещението си във Варшава, италианският премиер Джоржда Мелони, която след това се качи на влака за Киев, заяви пред журналисти: "С оглед на конфликта в Украйна Полша е моралната и материална граница на Запада."


"Това е страна, на която ние като европейци трябва да благодарим за изключителната работа, която върши при оказването на помощ на Украйна", изтъкна Мелони.


Като Германия през студената война


Тези думи са балсам за ушите на поляците и особено за членовете на правителството на партията "Право и справедливост", което е критикувано за това, че не спазва принципите на правовата държава, и за това, че Полша е слязла надолу в международните класации, отнасящи се до демократичните правила и свободата на медиите.

По-миналата седмица Европейската комисия обяви, че е сезирала Съда на Европейския съюз срещу Полша, след като полският конституционен съд постанови решения, в които се оспорва предимството на европейското право. Този ход на Европейската комисия може в крайна сметка да доведе до нови финансови санкции.
Според Лукаш Мацек, научен сътрудник в института "Жак Делор" в Париж, опасенията на страните от Централна Европа за Русия "всъщност не бяха взимани на сериозно от европейския мейнстрийм", докато руските сили не нахлуха в Украйна.


"Начинът обаче, по който реагираха полското правителство и полското гражданско общество спрямо бежанците, бе възприет много положително", казва още Мацек.


Исторически трети пореден мандат? Еврофондовете влизат в предизборната игра в Полша
Исторически трети пореден мандат? Еврофондовете влизат в предизборната игра в Полша


По мнението на Ролф Никел, експерт от мозъчния тръст "Германски съвет за външна политика" в Берлин и бивш посланик във Варшава, "войната в Украйна несъмнено увеличи тежестта на Полша в НАТО".


"Полша се превърна в нова държава от първа линия в системния конфликт, който се очертава между Запада и Русия. Тя играе роля, която прилича на тази на Германия през студената война. Това прави Полша по-важна за САЩ", казва още Никел пред "Франс прес".


Европейският съюз - друг въпрос


Що се отнася обаче до тежестта на Полша в ЕС, "това е друг въпрос", подчертава Никел.


Ако Полша иска да капитализира върху "това укрепнало доверие (...), тя трябва да излезе от ситуацията, в която се изолира от останалите страни в ЕС", казва Мацек.


"Не можем да играем ролята на първи противници на Владимир Путин, докато у нас все още има политици, които приличат на тези на Путин. Не можем да поставяме под въпрос фундаментите на Европейския съюз", изтъква изследователят пред "Франс прес".

Едно нещо е сигурно - украинската кауза е една от редките теми, по които националистическото и популистко правителство на Полша може да разчита на подкрепата на всички играчи на вътрешната политическата сцена - важен детайл с оглед на наближаващите във времето парламентарни избори през есента.

"Засега става дума за нещо, което обединява всички политически сили в Полша", заяви миналия вторник по радио ТОК ФМ бившият полски министър на външните работи Адам Даниел Ротфелд.


"Тази политическа класа, на която ѝ липсва класа, в този случай отговори на очакванията", изтъкна той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK