Първа спортна федерация на Русия премина от Европа към Азия

Първа спортна федерация на Русия премина от Европа към Азия

© ruchess.ruПървата руска спортна федерация - тази по шах - се премести от Европа в Азия. Сайтът на Руската шахматна федерация (РШФ) съобщи, че Азиатската шахматна федерация се е съгласила да я приеме в своята зона.


За решението на континенталната асамблея на Азиатската федерация по шах гласуваха 29 делегати, "против" - 1, "въздържал се" - 6. Преходът ще приключи на 1 май 2023 г.


Преди пълномащабното руско нахлуване в Украйна РШФ беше част от Европейския шахматен съюз, но през март 2022 г. членството на Русия, както и на Беларус, в тази организация беше спряно. През април същата година РШФ гласува да се присъедини към Азиатската шахматна федерация. Съветът на Международната федерация по шах (FIDE) одобри прехода на 22 февруари 2023 г.
Според РИА Новости Руската шахматна федерация е първата руска спортна федерация, която се премести от зона Европа в Азия.


След избухването на войната ФИДЕ не изключи руските и беларуските шахматисти от състезания под егидата на федерацията, както се случи в много други спортове, но им позволи да играят индивидуално, а не под национални знамена.

"Днес се случи историческо събитие: за първи път шахматна федерация, една от най-силните в света, се премести от един континент на друг. Благодарни сме на делегатите на Континенталната асамблея на АФШ, че подкрепиха прехода ни с мнозинство. Това говори от една страна за доверие в нас, а от друга за добре свършената работа на нашата федерация", коментира Андрей Филатов, президент на Руската шахматна федерация. "Очаквам с нетърпение по-нататъшно ползотворно сътрудничество, участието на руски отбори в континенталния шампионат и провеждането на азиатски състезания на територията на Русия."

Президент на Азиатската федерация е шейх Султан бин Халифа ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства.

© ruchess.ru

Президент на Азиатската федерация е шейх Султан бин Халифа ал Нахаян, президент на Обединените арабски емирства.


Руският футболен съюз също подкрепя промяната на Европа в Азия и преминаването от Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) към Азиатската футболна конфедерация, но решение все още не е взето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK