Ракетите на САЩ, грешките на Русия: как Китай изучава войната в Украйна

Ракетите на САЩ, грешките на Русия: как Китай изучава войната в Украйна

© ReutersКитай се нуждае от способността да сваля сателити "Старлинк" (Starlink) в ниска околоземна орбита и да защитава танкове и хеликоптери срещу изстрелвани от рамо ракети Javelin, според китайски военни изследователи, които изучават борбите на Русия в Украйна при планирането на възможен конфликт с водени от САЩ сили в Азия.


Преглед, направен от "Ройтерс" на близо 100 статии в над 20 списания за отбрана, разкрива усилие във военнопромишления комплекс на Китай да изследва внимателно въздействието на американските оръжия и технологии, които биха могли да бъдат разгърнати срещу китайските сили във война за Тайван.


Списанията на китайски език, които разглеждат и украинските саботажни операции, отразяват работата на стотици изследователи в мрежа от университети, свързани с Народноосвободителната армия (НОА), държавни производители на оръжия и мозъчни тръстове на военното разузнаване.
Макар китайски официални лица да избягват всякакви открито критични коментари за действията на Москва или представянето ѝ на бойното поле, тъй като призовават за мир и диалог, публично достъпните статии в списанията са по-откровени в оценките си за недостатъците на Русия.


Симулация: Китай ще се провали, ако нападне Тайван, но хиляди ще загинат
Симулация: Китай ще се провали, ако нападне Тайван, но хиляди ще загинат


Министерството на отбраната на Китай не отговори на искане за коментар за откритията на изследователите. "Ройтерс" не можа да определи доколко заключенията отразяват мисленето на китайските военни лидери.


Двама военни аташета и още един дипломат, запознати с проучванията на отбраната на Китай, казаха, че Централната военна комисия на Комунистическата партия, оглавявана от президента Си Цзинпин, в крайна сметка определя и насочва изследователските нужди и че от обема на материала става ясно, че Украйна е възможност, от която военното ръководство иска да се възползва. Тримата души и други дипломати разговаряха с "Ройтерс" при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да обсъждат работата си публично.


Служител на отбраната на САЩ каза пред "Ройтерс", че въпреки различията със ситуацията в Тайван, войната в Украйна носи прозрения за Китай. "Ключов урок, който светът трябва да извлече от бързия международен отговор на руската инвазия в Украйна, е, че агресията все повече ще се посреща с единство на действията", каза служителят, пожелал анонимност поради чувствителността на темата, без да отговори на опасенията, повдигнати в китайското изследване за специфични способности на САЩ.


Вглеждане в "Старлинк"


Половин дузина статии на изследователи от НОА подчертават загрижеността на Китай за ролята на "Старлинк", Starlink, сателитна мрежа, разработена от базираната в САЩ компания за изследване на космоса SpaceX на Илон Мъск, в осигуряването на комуникациите на украинската армия на фона на руски ракетни атаки срещу електрическата мрежа на страната.


"Отличното представяне на сателитите "Старлинк" в този руско-украински конфликт със сигурност ще накара САЩ и западните страни да използват широко "Старлинк" при евентуални военни действия в Азия, се казва в статия от септември, написана съвместно от изследователи от Армейския инженерен университет към НОА. Авторите смятат, че е "спешно" за Китай - който има за цел да развие своя собствена подобна сателитна мрежа - да намери начини да свали или деактивира "Старлинк". "Спейс Екс" не отговори на искане за коментар.


Конфликтът също така е изградил очевиден консенсус сред китайските изследователи, че войната с дронове заслужава повече инвестиции. Китай тества дронове в небето около Тайван, самоуправляваща се демокрация, която Пекин обеща да постави под свой контрол.


Китай допусна конфликт със САЩ и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван
Китай допусна конфликт със САЩ и обвърза помощта за Русия с американската за Тайван


"Тези безпилотни летателни апарати ще служат като "удар по вратата" на бъдещи войни", отбелязва статия в списание за танкова война, публикувано от държавния производител на оръжия NORINCO, доставчик на НОА, която описва способността на дроновете да неутрализират защитата на врага.

Докато някои от списанията се управляват от провинциални изследователски институти, други са официални публикации за централни държавни органи като Държавната администрация за наука, технологии и индустрия за национална отбрана, която наблюдава производството на оръжия и военните подобрения.


В статия в официалния вестник на администрацията през октомври се отбелязва, че Китай трябва да подобри способността си да защитава военна техника с оглед на "сериозните щети на руските танкове, бронирани превозни средства и военни кораби", нанесени от ракетите Stinger и Javelin, управлявани от украински изтребители.


Колин Ко, сътрудник по сигурността в Училището за международни изследвания S. Rajaratnam в Сингапур, каза, че украинският конфликт е дал тласък на дългогодишните усилия на китайските военни учени да разработят модели за кибервойна и да намерят начини за по-добра защита на бронята от модерни западни оръжия. "Starlink наистина е нещо ново, за което трябва да се тревожат; военното приложение на напреднала гражданска технология, която не могат лесно да възпроизведат", каза Кох.


Отвъд технологиите Ко каза, че не е изненадан, че операциите на украинските специални сили в Русия се изучават от Китай, който, подобно на Русия, премества войски и оръжия по железопътен транспорт, а това ги прави уязвими за саботаж. Въпреки бързата си модернизация НОА няма скорошен боен опит. Нахлуването на Китай във Виетнам през 1979 г. бе последната му голяма битка - конфликт, продължил до края на 80-те години.


Прегледът на "Ройтерс" на китайските списания идва на фона на опасенията на Запада, че Китай може да планира да достави на Русия смъртоносна помощ за нападението ѝ срещу Украйна, което Пекин отрича.


Тайван и отвъд него


Някои от китайските статии подчертават значението на Украйна предвид риска от регионален конфликт, който да изправи Китай срещу Съединените щати и техните съюзници, вероятно заради Тайван. САЩ имат политика на "стратегическа неяснота" дали ще се намесят военно, за да защитят острова, но са длъжни по закон да осигурят на Тайван средствата да се защитава.


Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс каза, че Си е наредил на армията си да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г., като отбеляза, че китайският лидер вероятно е бил обезпокоен от опита на Русия в Украйна.


Статия, публикувана през октомври от двама изследователи от Националния университет по отбрана на НОА, анализира ефекта от доставките на САЩ на високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) в Украйна и дали китайските военни трябва да се притесняват. "Ако HIMARS се осмели да се намеси в Тайван в бъдеще, известният някога като "инструмент, причиняващ експлозия", ще претърпи друга съдба пред различни противници", заключава тя.


Статията подчертава собствената усъвършенствана ракетна система на Китай, поддържана от разузнавателни дронове, и отбелязва, че успехът на Украйна с HIMARS е разчитал на споделянето на информация за цели и разузнаване от САЩ чрез "Старлинк".


Четирима дипломати, включително двамата военни аташета, казаха, че анализаторите на НОА отдавна се тревожат за превъзходната военна мощ на САЩ, но Украйна е изострила фокуса им, като е предоставила прозорец към неуспеха на голяма сила да победи по-малка, подкрепяна от Запада. Въпреки че този сценарий има очевидни сравнения с Тайван, има разлики, особено като се има предвид уязвимостта на острова към китайска блокада, която може да принуди всички намесващи се военни да се конфронтират.


За разлика от тях западните страни са в състояние да снабдяват Украйна по суша през европейските й съседи.

Препратките към Тайван са сравнително малко в списанията, прегледани от "Ройтерс", но дипломати и чуждестранни учени, проследяващи изследването, казват, че на китайските анализатори в областта на отбраната е възложено да предоставят отделни вътрешни доклади за висши политически и военни лидери. "Ройтерс" не успя да получи достъп до тези вътрешни доклади.


Тайванският министър на отбраната Чю Куо-чен каза през февруари, че китайската армия се учи от инвазията на Русия в Украйна, че всяка атака срещу Тайван трябва да бъде бърза, за да успее. Тайван също така изучава конфликта, за да актуализира собствените си бойни стратегии.


Няколко статии анализират силните страни на украинската съпротива, включително диверсионните операции на специалните части в Русия, използването на приложението "Телеграм" за впрягане на цивилното разузнаване и защитата на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Отбелязват се и руски успехи, като тактическите удари с балистичната ракета "Искандер".


Списанието Tactical Missile Technology, публикувано от държавния производител на оръжия China Aerospace Science and Industry Corporation, направи подробен анализ на "Искандер", но пусна само съкратена версия за обществеността.


Много други статии се фокусират върху грешките на руската нахлуваща армия, като една в списанието за танкова война идентифицира остарели тактики и липса на единно командване, докато друга в списание за електронна война казва, че руската комуникационна намеса е недостатъчна, за да се противопостави на предоставянето на разузнавателна информация от НАТО на украинци, а това води до скъпи засади.


Сто години обсебеност: как Китай превръща Тайван в център на света
Сто години обсебеност: как Китай превръща Тайван в център на света

Статия, публикувана тази година от изследователи в Инженерния университет на Народната въоръжена полиция, оценява прозренията, които Китай може да извлече от взривяването на Керченския мост в окупирания от Русия Крим. Пълният анализ обаче не е публично достъпен.


Отвъд бойното поле работата обхваща информационната война, която според изследователите е спечелена от Украйна и нейните съюзници.


Февруарска статия на изследователи от Инженерния информационен университет към НОА призовава Китай да се подготви превантивно за глобална реакция на общественото мнение, подобна на тази, преживяна от Русия.


Китай трябва да "насърчава изграждането на когнитивни платформи за конфронтация" и да затегне контрола върху социалните мрежи, за да попречи на западните информационни кампании да повлияят на хората по време на конфликт, се казва в нея.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK