Украйна нареди на проруската църква да напусне прочут манастир в Киев

Украйна нареди на проруската църква да напусне прочут манастир в Киев


Украински официални лица наредиха в петък на монаси от свързаната с Московската патриаршия местна православна църква да напуснат прочут манастирски комплекс в Киев. Украинската православна църква (УПЦ) твърди, че е прекъснала връзките си с Русия и Московската патриаршия и е жертва на политически лов на вещици.


Украинското министерство на културата съобщи, че на УПЦ е било наредено да напусне съществуващият от 980 годишни манастирски комплекс Киево-Печорска лавра - културен резерват, в който е нейното седалище. В изявлението се казва, че разследване е разкрило, че УПЦ "наруши условията на споразумението относно използването на държавна собственост", но не дава никакви подробности.


УПЦ, която трябва да напусне до 29 март, заяви в публикация във Facebook, че резултатите от разследването и решението за прекратяване на договора за наем са "очевидно пристрастни и грубо нарушават правните норми". Поради това искането към монасите се възприема като ултиматум и на сайта на църквата се определя като "прищявка на чиновници от Министерството на културата, както беше при съветския режим през 60-те години на миналия век".
"Освен това не е ясно въз основа на какво трябва да прехвърлим тези материални ценности и културното наследство, което е възродено и съхранено от монасите? На какво основание да го предаваме на хора, които нямат нищо общо с него?", попита епископ Климент (Ведеря), председател на Синодалния информационно-просветен отдел на УПЦ.


В документа се посочва, че правителствената комисия, създадена с указ на президента Владимир Зеленски, е установила нарушения на разпоредбите на договора за наем, сключен през 2013 г. и предвиждащ, че манастирът получава правото да използва безвъзмездно религиозни сгради и друга държавна собственост срещу такса.


"Изгонването на каноничната църква от Киево-Печорската лавра завинаги ще бъде вписано в историята на антицърковните гонения, този безмилостен акт на гонения ще бъде запомнен от вярващите по целия свят. Нашата молитва и сърца са с тези, които са изгонени от великото светилище. Но с Бог не може да се подиграват, нсъдбата на богоборците и гонителите на Църквата Христова ни е добре известна от най-новата история", написа в своя Telegram канал Владимир Легойда, ръководител на Синодалния отдел на Московската патриаршия за връзки между църквата, обществото и медиите.

През последните месеци бяха извършени обиски в редица църкви на УПЦ МП, които украинското следствие обясни като антитерористични мерки. Обиск имаше и в Киево-Печорската лавра, а нейният настоятел Павел (Лебед), както и осем йерарси на УПЦ МП попаднаха под украински санкции. Срещу митрополит Павел е образувано наказателно дело по подозрение за разпалване на религиозна омраза. Санкционирани са още финансови поддръжници и са започнати наказателни дела срещу десетки нейни духовници. Властите казаха, че са открили проруска литература в църковни помещения и руски граждани, укривани там, обвинения, които УПЦ отхвърли.


Московският патриарх Кирил категорично подкрепи нахлуването на руската армия в Украйна е разрухата и смърт, които тя сее в страната.


Повечето украински православни вярващи принадлежат към отделен клон на вярата, Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на клонове, независими от властта на Москва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK