Как Чехия успя да интегрира половин милион украинци

Група украински бежанци, които изучават чешки език

© Archiv Luboš Palata

Група украински бежанци, които изучават чешки езикЧехия прие половин милион украински бежанци и успешно ги интегрира - повечето имат работа и плащат данъци, а децата ходят на училище. Всичко това стана, без да се сринат социалните системи и здравеопазването. Как успя? Разказва "Дойче веле".


Тереза Матонохова e сред многото доброволци в Чехия, които помагат на стотици хиляди украински бежанци да се интегрират в обществото. Тя организира информационен и езиков курс за избягалите от войната. "Използвах професионалните си контакти и получих безплатна стая от една фирма за нашите срещи", разказа Тереза за ДВ.


По време на срещите се обсъждат жилищни въпроси или търсенето на работа в страната. Има и уроци по чешки език с опитен преподавател. Неговото заплащане идва от средства, предоставяни от чешкото правителство. "Познаването на чешкия език е основа за намиране на по-квалифицирана работа на чешкия пазар на труда с поне относително прилично заплащане", обяснява Тереза.


Почти всички учат чешки
От участниците в малкия ѝ клас, в който обикновено присъстват от 15 до 20 украинци, почти всички вече са си намерили работа. "Днес дойдоха по-малко участници, защото някои от тях имат следобедни смени. След една година всички те говорят чешки и могат да общуват на базово ниво", казва тя.


Благодарение на хора като Тереза Матонохова Чехия и нейните 10 милиона жители успяват да посрещнат най-голямата миграционна вълна в своята история. Страната е предоставила временна закрила на почти половин милион украинци. Това я нарежда сред първенците в ЕС - спрямо броя на населението.


Не е за сметка на чехите


Повече от 100 000 украинци са намерили работа в Чехия и 90% от децата, пристигнали от нападнатата страна (около 50 000) междувременно посещават училище. "Успяхме да приемем почти половин милион бежанци от Украйна. И то - без да се сринат или претоварят здравната и образователната система", заяви министърът на вътрешните работи Вит Ракусан на пресконференция. Според него Чехия разполага с добре функциониращи системи, които са се доказали в кризата.


Това, че голям брой украинци работят, а украинските деца ходят на училище, е важно за общата атмосфера в обществото.

Въпреки това представители на екстремистки и десни националистически партии и организации твърдят, че правителството помага на украинските бежанци за сметка на чешките граждани. Сред тях е лидерът на опозиционната партия АНО и финалист на президентските избори от януари Андрей Бабиш.

Министърът на външните работи Ян Липавски не е съгласен с това: "Разходите за украинските бежанци са само малка част от общата финансова помощ, която правителството е предоставило на чешките граждани в условията на енергийна и финансова криза."


Държавата печели от бежанците


Според Министерството на финансите разходите на Чехия за украинските бежанци до края на януари 2023 г. възлизат на около 1.2 млрд. евро. Най-голямата част от тях е отишла за социално подпомагане. Прага е похарчила по това перо около 400 млн. евро. В същото време държавата печели от украинците, които работят и плащат данъци и такси.

Съобщава се за събрани около 350 млн. евро под формата на данъци върху доходите и други налози от бежанците.

"Разходите за украинските бежанци ще бъдат по-ниски от първоначално очакваните", казва финансовият министър Збинек Станюра. Бежанците са се интегрирали бързо на трудовия пазар и представляват по-малка тежест за здравната система, отколкото първоначално се очакваше. А и много чехи са приели у дома си украинци.


Квалифицирани украинци на неквалифицирана работа


Един от съществуващите проблеми е признаването на украинските квалификации. "Тук има стотици украински медицински сестри и лекари, но техните дипломи остават непризнати в Чешката република, защото хората просто не разполагат с необходимите документи от Украйна", признава Томаш Проуза, председател на Съюза за търговия и туризъм и съветник на министъра на промишлеността и транспорта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK