На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна

На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна

© ReutersПреди седмица той оглави Китай за трети пореден мандат, ръководи основния съперник на Съединените щати в света и пристига при лидера на Русия, с когото го свързва "безгранично приятелство", за да изследва възможността да преговаря основния си противник Украйна или да бъде убеждаван да му предостави подкрепа.


Часове след обявяването на тази визита ситуацията за Си Цзинпин се обърка още повече, след като колегата му Владимир Путин се оказа заподозрян от Международния наказателен съд в Хага (МНС) в отговорност за отвличане на деца и се превърна в третия издирван от съда лидер за последните години.


Си пристига днес в Москва, където се очаква да прекара три дни. Преди или след това (или докато е в Русия) ще разговаря и с украинския държавен глава Володимир Зеленски, макар и по дистанционно.
Какво иска Китай и какво може да се очаква от него?


"Дневник" обобщава известното за позицията на Китай и коментарите на експерти.


На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна

© Reuters


Твърде разнопосочни интереси


Ролята на Китай е сложна. Официално Пекин е "неутрален"; също толкова официално през февруари миналата година, седмици преди Путин да нареди нахлуването в Украйна, Си посрещна Путин и обяви "безграничното им приятелство". Президентът даде да се разбере, че позицията му в отношенията Москва-Киев е да е солидарен с противопоставянето на опити експанзията на НАТО да продължи.


Китай застана зад Русия срещу разширяването на НАТО
Китай застана зад Русия срещу разширяването на НАТО


Китай обаче, макар да не осъжда войната, да не налага санкции на Русия и увеличи рязко вноса на изкопаеми горива от страната, ограничи търговията на някои компании с Москва и Минск. САЩ подозират (и изразяват подозренията си открито), че азиатският гигант може да достави оръжия на Русия, а той отрича.


На годишнината от войната в Украйна обяви позиция за мир в 12 точки, в която липсваха основни въпроси като съдбата на окупираните територии, а визитата в Москва, очаквана през април или май, бе потвърдена точно седмица след като с китайска помощ Иран и Саудитска Арабия подписаха споразумение за нормализация.


Китайският лидер все пак отива в Москва, в понеделник
Китайският лидер все пак отива в Москва, в понеделник


Пекин вероятно има много цели едновременно


Да не позволява Русия да рухне. Личните отношения с Путин са особено важни за Си и китайски представители не скриват, че те са основата на "безграничното приятелство": сегашният лидер на Китай, на власт от 2012 г., се е срещал с Путин 39 пъти. Повечето анализатори смятат, че Си не би искал смяна на властта в Кремъл; някои допускат, че би се намесил с подкрепа за Русия само ако има риск от пълен разгром за съюзника.


Войната да отслаби САЩ. Според други Си би имал полза конфликтът в Украйна да продължи. За Вашингтон фокусът на усилията в следващите десетилетия е надпреварата с Пекин, но конфликтът в Украйна отклони вниманието му. Продължителната подкрепа на САЩ за Украйна отклонява към страната ресурси, които иначе биха могли да се насочат към Азиатско-Тихоокеанския регион. Колкото и САЩ да повтарят, че Китай остава приоритет, ресурсите им не са безкрайни.


Да не бъде санкциониран. Пекин и в момента вероятно изнася за Русия стоки с двойна употреба, но откритото предоставяне на военна подкрепа би могло да донесе със себе си санкции, от каквито страната още по-малко се нуждае сега, в труден момент за икономиката.


Да ограничи недоверието на Европа. Последното, от което Китай има нужда, е да продължи обтягането на отношенията с Европа; миротворческите усилия, особено ако са успешни, могат да ограничат подкрепата за подхода на САЩ и, надява се Си според някои, да вбият клин в противопоставянето на Китай на запад.


Да се утвърди като миротворец. С увеличаването на тежестта на Китай на световната сцена изследователи и в Китай, и на запад, гледат на него като на сериозен фактор, ако не в международната дипломация (предстои страната да изгради капацитет за това определение), то поне в усилията за мир в Украйна.


На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна

© Reuters


А може ли Китай да бъде миротворец


Дипломацията се оказа в центъра на визитата на Си поне на думи, след като китайският дипломат, обявил я в петък, обясни, че тя се осъществява "в името на мира".


"(Китайците) искат да натиснат поне за начало на преговорния процес между Русия и Украйна", казва за "Дойче веле" геополитическият експерт, базирана в Австрия, Велина Чакърова. "Затова ускориха визитата."


Китай обяви позната позиция вместо план за мир в Украйна след визита в Русия
Китай обяви позната позиция вместо план за мир в Украйна след визита в Русия


Това неизменно предизвика вниманието на САЩ. Сделката за нормализация между Рияд и Техеран притесни Вашингтон, защото повдигна въпроса за нарастващата тежест на Пекин в регион, в който САЩ смятаха, че имат надмощие. В комбинация с интереса към мирни преговори в Украйна обаче поведението на Китай накара експерти да се замислят дали целта не е да се заяви нарастващата глобална роля на втората икономика в света (която още има амбиции да стане първа).


В Оманския залив приключват съвместни учения на Иран, Русия и Китай.

© Reuters

В Оманския залив приключват съвместни учения на Иран, Русия и Китай.


Възможно е този естествен интерес на Пекин да поддържа и защити отношенията с Русия да е зад усилията за дипломация. "Мисля, че Китай опитва да разводни картината, да каже: не сме там, за да подкрепяме Русия, там сме, за да подкрепяме мира" казва за "Ню Йорк таймс" Юн Сюн, която изследва китайската външна политика в Stimson Center вав Вашингтон. Тя твърди, че според високопоставен китайски представител подходът към връзката с Москва бил мотивиран от геополитика и от поведението на САЩ, не от любов към Русия.


Но преговорите между Саудитска Арабия и Иран се водиха при съвсем различна обстановка. Година и половина Рияд и Техеран търсиха начин да се оттласнат от дъното в отношенията си. Срещаха се в Багдад и Оман, а правителството на бившия иракски премиер Мустафа ал Казими, чиято държава е една от точките на преплитане на интересите им, имаше важна посредническа роля. Китай, най-голямата държава с важни търговски отношения със Саудитска Арабия, водещ купувач на петрол от Персийския залив и ключов съюзник на Иран, се намеси, когато другите се провалиха.


Дали Китай ще успее да накара Иран да спазва споразумението с Рияд?
Дали Китай ще успее да накара Иран да спазва споразумението с Рияд?


Русия и Украйна са далеч от тази точка. Преговорите в Истанбул през март миналата година, последните успешни с големи делегации и с домакин турския президент Реджеп Тайип Ердоган, послужиха за прегрупиране на бойното поле. Сделката за зърното всъщност бе сключена с двете страни поотделно от Турция и ООН. Киев и Москва са далеч от точката, в която вярват, че не могат да подобрят резултатите си на терен и това да им послужи при бъдещите преговори.


Украйна обаче не оставя китайските усилия без внимание. Президентът Володимир Зеленски предупреди, че намесата на Китай на страната на Русия означава трета световна война, но, насърчаван и от САЩ, търси контакт с Пекин за диалог с Москва - заради лостовете, които азиатският гигант има, а Вашингтон няма. Съпругата на президента Олена Зеленски дори достави на китайската делегация писмо с искане за среща по време на Световния икономически форум в Давос. Украйна знае, че Китай е сред малкото страни с влияние върху Русия.


На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна

© Reuters


От друга страна, мирът не изчерпва темите на китайската визита, която е първа за Си, откакто бе преизбран.


Русия очаква по време на нея да се обсъдят "въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство" и "задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната сцена". Няма да е в интерес на Китай да показва противоречия с Русия за Украйна по време на посещението. Дали заедно с това Си ще предложи мирни преговори в Москва, остава да се види. Важен сигнал ще е и начинът, по който ще бъде уговорена комуникацията със Зеленски - първа от началото на войната - и дали ще е преди, след или по време на визитата.


Усложняващи обстоятелства


Издадената от МНС заповед за арест на Путин последва с няколко часа обявената визита на Си. Това усложнява задачата на Си, ако тя наистина е да търси мир.


За "Асошиейтед прес" двама източници от администрацията на САЩ казват, че екипът на президента Джо Байдън вярва във възможността усилията на Си да се възприемат по-критично, след като Путин официално е заподозрян за военни престъпления. Според тях това развитие ще насърчи досега неутрални страни да променят позицията си.


Съдът в Хага нареди ареста на Путин
Съдът в Хага нареди ареста на Путин

Китай същевременно не е страна по статута на МНС (от който не са част и САЩ). Заедно с Русия той блокира множество опити в Съвета за сигурност на ООН да бъдат предприети действия срещу Москва заради инвазията. Заповедта за арест едва ли ще се отрази непосредствено на посещението.


САЩ отидоха още по-далеч, като нарекоха пътуването на Си (по думите на съветника на Байдън за националната сигурност Джейк Съливан) "ратификация на руското завоевание". "Не вярваме, че това е стъпка към справедлив, устойчив мир."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK