Китай спря да говори за "териториална цялост" на Украйна

Китай спря да говори за "териториална цялост" на Украйна

© ReutersКитайският лидер Си Цзинпин пристигна в Москва на тридневно държавно посещение в Русия, обявено буквално няколко дни по-рано. Любопитно е, че на пистата го посрещна официално лице от сравнително ниско ниво за държавно посещение - вицепремиерът Дмитрий Чернишенко.


Това е първата му визита от 2019 г. насам и днес той ще има разговор на четири очи с домакина Владимир Путин и неформална вечеря на двамата президенти. Преговорите на двете делегации са насрочени за вторник. Предвидено е подписване на съвместни документи, като засега няма много подробности какви ще са те.


В днешния брой на правителствения вестник "Российская газета" е публикувана статия на Си Цзинпин, посветена предимно на двустранните отношения. В нея има два параграфа, отделени на войната в Украйна, като прави впечатление, че в нея отсъства изразът "териториална цялост" по отношение на нападнатата държава. Досега Китай почти винаги е изтъквал, че това е един от принципите на Пекин за анексирането на украински територии още от 2014 г. насам.
Темата Украйна ще е сред обсъжданите в разговорите. Ето какво се казва в статията на Си Цзинпин:


"От миналата година се наблюдава цялостна ескалация на украинската криза. Китай през цялото време е поддържал обективна и безпристрастна позиция, основана на заслугите на проблема, и активно е насърчавал мирните преговори. Изложих няколко предложения, т.е. спазване на целите и принципите на Хартата на ООН, зачитане на законните опасения за сигурността на всички страни, подкрепа на всички усилия, водещи до мирно разрешаване на кризата, и гарантиране на стабилността на глобални вериги за доставки за производството. Те се превърнаха в основни принципи на Китай за справяне с украинската криза.


Неотдавна публикувахме позицията на Китай относно политическото уреждане на украинската криза, която взема предвид законните опасения на всички страни и отразява най-широкото общо разбиране на международната общност за кризата. Тя е конструктивна за смекчаване на последиците от кризата и улесняване на политическото й разрешаване. Няма просто решение на сложен проблем. Вярваме, че докато всички страни възприемат визията за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност и преследват равностоен, рационален и ориентиран към резултатите диалог и консултации, те ще намерят разумен начин за разрешаване на кризата, както и за широк път към свят на траен мир и обща сигурност."


Китайската позиция за политическо уреждане на кризата в Украйна от 24 февруари 2023 г., както е наречена от Пекин първата по-комплексна визия за спиране на войната, съдържаше "териториална цялост" още в първия от 12 пункта:


"1. Зачитане на суверенитета на всички страни. Общопризнатото международно право, включително целите и принципите на Хартата на ООН, трябва да се спазват стриктно. Суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат ефективно защитавани. Всички държави, големи или малки, силни или слаби, богати или бедни, са равноправни членове на международната общност. Всички страни трябва съвместно да поддържат основните норми, управляващи международните отношения, и да защитават международната честност и справедливост. Еднаквото и еднакво прилагане на международното право трябва да се насърчава, докато двойните стандарти трябва да бъдат отхвърлени."


В тази позиция се призоваваше за преговори и прекратяване на бойните действия, но не и за изтегляне на руската армия от окупираната украинска територия. Това противоречие веднага бе посочено от хора от обкръжението на президента Володимир Зеленски.


Той обаче заяви, че е готов да разговаря по темата със Си Цзинпин. Според информация от миналата седмица китайският президент планира да разговаря с украинския си колега след посещението в Москва.


"Страните ни непрекъснато укрепват политическото взаимно доверие, създавайки нова парадигма на отношенията между големите сили", се казва още в статията на китайския президент


"Китай и Русия се придържат към концепцията за вечно приятелство и взаимноизгодно сътрудничество. Двустранните отношения се основават на принципите на необвързаност, неконфронтация и не са насочени срещу трети страни. Двете страни твърдо се подкрепят в следване на пътя на развитие според националните реалности, в осъществяването на развитие и възраждане. Зрелите и стабилни двустранни връзки непрекъснато придобиват нова сила и служат като еталон за нов тип междудържавни отношения, характеризиращи се с взаимно уважение, мирно съжителство и взаимноизгодно сътрудничество.


Предстоящото ми посещение в Русия е насочено към укрепване на приятелството, сътрудничеството и мира. Готов съм, заедно с президента Владимир Путин, да очертая нови планове и мерки в името на откриването на нови перспективи пред китайско-руските отношения на всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK