НАТО ускорява разгръщането на силите на източния фланг

НАТО ускорява разгръщането на силите на източния фланг


В следващите месеци НАТО ще разположи на източния фланг десетки хиляди войници, които бързо да могат да окажат помощ на съюзниците, пише "Политико". Целта е така да се попречи на Русия да разшири войната.


По данни на "Политико" в следващите месеци НАТО ще положи допълнителни усилия по разгръщането на войски и техника на източния фланг и ще разположи десетки хиляди военнослужещи, които в кратък срок да могат да окажат помощ на съюзническите държави. Целта на тази стъпка е да се попречи на Русия да разшири войната отвъд пределите на Украйна, отбелязва изданието.


По преценки на официални източници от алианса за това ще са нужни до 300 000 военнослужещи. Първият ешелон би могъл да се състои от 100 000 военни, които да са готови за акция в рамките на десет дни. В него могат да влязат военнослужещи от Полша, Норвегия, Латвия, Литва и Естония, казва бившият помощник на генералния секретар на НАТО по отбранителната политика Хорст-Хайнрих Браус. Вторият ешелон ще е предназначен за поддръжка на първия и за период от 10-30 дни трябва да е готов за изпращане в държави като Германия, уточнява "Политико".
Страните от НАТО трябва да предоставят военнослужещи, инфраструктура и въоръжение


За да се реализира планът обаче, алиансът трябва да убеди отделните държави да предоставят различни елементи - от военнослужещи и структура за тяхното обучение до инфраструктура и скъпоструващо оръжие, екипировка и боеприпаси, пише изданието. Тъй като страните вече са обезпокоени от това, че не разполагат с достатъчно собствени запаси от боеприпаси, а Киев има остра нужда от продължаване на доставките на снаряди и оръжие от съюзниците, съществува рискът не всички държави от НАТО да могат да изпълнят обещанията си във връзка с новите планове на алианса, отбелязва "Политико".


Изданието посочва, че това предизвикателство може да се превърне в постоянен проблем за НАТО в контекста на продължаващата вече втора година война на Русия против Украйна. През пролетта държавите от алианса ще представят обновени регионални планове за отбраната на НАТО, пише още "Политико".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK