Лорд Робъртсън: Русия ще продължи с провокациите

Лорд Робъртсън: Русия ще продължи с провокациите


Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън смята, че руският президент Владимир Путин е станал още по-параноичен, а руската пропаганда се основава на лъжи и непочтеност. Интервю за "Дойче веле".


Колко близко до война стигнахме, когато американски дрон падна в Черно море след контакт с два руски изтребителя в международното въздушно пространство?


- Трябва да сме много загрижени за подобни инциденти, които са възможни и биха могли да доведат до ескалация. Не съм сигурен дали този конкретен инцидент попада в тази категория - все още не знаем достатъчно за него. Но мисля, че на ситуацията се гледа трезво.
Но знаете ли, руснаците - с всичко, което правят в момента - се държат възможно най-провокативно. Нахлуването в Украйна беше една от най-големите провокации, които сме виждали през последните 30 години, така че вероятно можем да очакваме още провокации в бъдеще и трябва да сме подготвени за тях.


Бившата министър-председателка на Украйна Юлия Тимошенко също твърди, че източноевропейците не са били възприемани сериозно, когато са обръщали внимание на опасността, която представлява Русия.


- Когато Путин дойде на власт, смятахме, че в негово лице имаме партньор в много от предизвикателствата, пред които сме изправени. И за Русия са предизвикателства тероризмът, климатичните промени, миграцията. Така че много от заплахите бяха общи и изглеждаше, че Владимир Путин споделя нашите виждания относно сигурността тогава.


И мисля, че това беше искрено. Но постепенно, с течение на времето, той промени възгледите си, стана много по-параноичен, много по-взискателен, много по-съсредоточен в някаква идея за руската история. Но не мисля, че днес си имаме работа с Путин от миналото. Днешният Путин е голямо предизвикателство за всички нас и ние трябва да се изправим пред това предизвикателство.


А какво мислите за твърдението на руската пропаганда, че Русия е била провокирана?


- Руската пропаганда се основава на абсолютно неверни твърдения. Владимир Путин твърди, че Горбачов е бил изигран по отношение на разширяването на НАТО, а Елцин е бил подмамен да подпише Будапещенския меморандум и споразуменията от Хелзинки.


Това, което аз знам, е съвсем друго - през май 2002 г. самият Путин подписа Римската декларация заедно с мен и още 19 страни по нея. Тя защитава териториалната цялост на всички държави. Точно този ден той гарантира териториалната цялост на Украйна. Така че руската пропаганда се основава на лъжи. И колкото по-скоро тези лъжи бъдат разкрити пред руснаците, толкова по-добре ще бъде.


Румъния е член на НАТО - за разлика от Молдова. Какво трябва да направи Румъния, ако Русия насочи агресията си срещу Молдова?


- Това е хипотетична ситуация. Изпитвам голяма привързаност към Молдова, която съм посещавал няколко пъти. Знам колко уязвима е тя в настоящия момент и се надявам светът да не я забравя, а руснаците да държат ръцете си по-далеч от нея.


Колко вероятно е Украйна да бъде приета в НАТО?


- Това решение трябва да бъде взето от лидерите на държавите, членуващи в алианса, на някоя от бъдещите срещи на върха на НАТО. И ако Украйна изпълнява критериите - за военна съвместимост, за демокрация и за добросъседски отношения, тогава може да бъде взето политическо решение за това. Лично аз нямам отношение към темата, защото отдавна вече съм се отдалечил от НАТО. Но това решение трябва да бъде взето на някоя от срещите на върха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK