"Абсолютен имунитет": Русия заведе дело срещу магистратите, наредили ареста на Путин

"Абсолютен имунитет": Русия заведе дело срещу магистратите, наредили ареста на Путин


Русия обяви в понеделник, че е завела наказателни дела срещу магистратите от Международния наказателен съд (МНС), които в петък издадоха заповед за ареста на президента Владимир Путин заради военни престъпления, извършени във войната в Украйна.


По-специално съдът посочи депортирането на деца от окупирани райони на Украйна към Русия.


Следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело срещу съдиите от Международния наказателен съд и срещу прокурор, издали заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, съобщиха руски медии.
Съдиите, постановили арестите са обвинени в "умишлено незаконно задържане" и в "подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения", съобщава руската информационна агенция "Интерфакс", като се позовава на съобщение на следствието.


А прокурора на Международния наказателен съд, повдигнал обвинението - за "привличане на съзнателно невинно лице към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава ползващи се с международна закрила, за да усложнят международните отношения".


Какво е Международният наказателен съд, който иска арест за Путин
Какво е Международният наказателен съд, който иска арест за Путин


Посочва се, че делото е образувано срещу прокурора на МНС Карим Ахмад Хан и съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес.


Според руското следствие наказателното преследване срещу Путин е незаконно, "тъй като няма основания за наказателна отговорност", а държавните глави се ползват с "абсолютен имунитет" пред чужди държави според Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъпления срещу лица, защитени от международна защита.


Германия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия
Германия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия

Веднага, след като МНС обяви заповедта за задържане руското външно министерство на свой ред заяви, че решенията на Международния съд в Хага нямат юридическа сила за Русия, тъй като Москва не е член на съда.


Говорителят на Путин Дмитрий Песков определи действията на съда като "враждебна проява срещу руския президент".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK