Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили

Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили


Дмитрий Муратов, съосновател на закритото от режима в Русия издание "Новая газета" и нобелов лауреат за мир, говори във вторник пред евродепутати от Специалната комисия за външната намеса във всички демократични процеси в ЕС, включително дезинформацията.


Той на няколко пъти призова да се помогне на децата, страдащи от войната, започната от възрастните. Миналото лято Муратов продаде нобеловата си награда срещу повече от 103 милиона долара (предишният рекорд от 1962 г. бе под 5 млн. долара), за да събере средства за украинските деца бежанци. Призивът му сега включваше и страдащите от ракови заболявания руски деца, които заради санкциите са останали без лечение и операции: "Ако говорим за бъдеще, да си помислим кой ще живее в това бъдеще. Да опитаме и в трагични ситуации да оставаме хора."


Изказването му обаче бе за "ада", в който се е превърнала Русия и развихрилата се в нея военна пропаганда.
В самото начало Муратов показа снимка на обиските в дома на съпредседателя на ликвидираната от режима на Путин организация "Мемориал" Олег Орлов, наградена миналата година с Нобелова награда за мир.


Ето какво каза след това:


"Това се случва в момента - правят се обиски и разпити на правозащитници в центъра на Москва. Обвиняват ги, че поддържали нацизма, а те са антифашисти. Това са мои другари, мои приятели, застрашени от по няколко години затвор.


На 3 минути от това място са официалните срещи на Си Цзинпин. Синхронно започнаха обиските и официалната част от визитата на китайския лидер.


Питаха ме какво означава визитата на Си, мисля, че това ви дава отговор. Правата на човека не са област на сътрудничество между Русия и Китай.


Ние сме противоотровата срещу тиранията
Ние сме противоотровата срещу тиранията


Внимателно гледайте какво става с политическите затворници. В Русия са закрити фактически всички независими от държавата медии - общо 265. Стотици журналисти бяха принудени да емигрират.


Рязко се увеличи броят на политзатворниците. Алексей Навални, лидер на извънпарламентарната опозиция, в затвор вътре в затвора през последните три години. Започна още едно дело срещу Евгений Розман, бивш кмет на най-големия град в Урал за постинг в социалните мрежи от негово име, който той не е писал, но го заплашват години затвор.


Всичко това се случва в навечерието на президентските избори. Те са през 2024 г. и ще се състоят без независими медии и опозиция. А според сегашните закони на цензурата, това означава без дебати и спорове.


Официално правоохранителните органи за блокирали 117 хиляди фалшви, т.е. протестни, изявления, задържани и са започнати административни и наказателни дела срещу 21 хиляди души. Русия не седи и не мълчи, особено сред младите има протести, но те брутално се стъпкват.


Над 160 нобелисти: Името на Русия е опетнено за десетилетия
Над 160 нобелисти: Името на Русия е опетнено за десетилетия


Ще ви прочета член 29 от Конституцията на РФ, който звучи така, че днес в Русия може да ви арестуват за тях:

1. На всеки се гарантира свободата на мисълта и словото.
2. Не се допускат пропаганда и агитация, разпалващи социална, расова, национална или религиозна омраза и вражда. Пропагандата на социално, расово, национално, религиозно или езиково превъзходство е забранена.
3. Никой не може да бъде принуждаван да изразява своите мнения и убеждения или да се отказва от тях.
4. Всеки има право свободно да търси, получава, предава, произвежда и разпространява информация по всякакъв законен начин. Списъкът на информацията, представляваща държавна тайна, се определя от федералния закон.
5. Свободата на медиите е гарантирана. Цензурата е забранена.


Просто човек може да се изсмее. От февруари 2022 г., когато започна този ад, не мога да ви кажа думата, с която започва известен роман на Лев Толстой, защото тя е забранена. Втората дума в заглавието му е "мир" и тя още не е отменена.


За изминалата година бяха отменени изборите, опозицията е по затворите, приключи миролюбивата политика, съобразяването с международното право, отхвърлянето на възможността за ядрена война.


Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили

© Reuters


Казват ми: "Може би това е държавен преврат?" Отговарям им, че ако това е държавен преврат, той е от принципно нов тип - преврат със запазване на действащата власт. Не съм чувал някъде да е имало преврат без смяна на властта и с подкрепата на голямата част от населението.


Изминаха 393 дни от началото на този ад, който наричат специална военна операция. Това е огромна мъка и някои от изводите от тази "операция" вече са ясни:


Никога повече Русия няма да има братски народ от украинци. Ни-ко-га.


Когато в Русия говорехме за "братски народ", винаги си мислехме за малкото братче, което трябва да търпи, мълчи и да се подчинява, такава нагласа имаме. Украйна отказа да е малкото братче, не иска да я покоряват.


Ще ви кажа, че никога, много поколения, няма да успеят да се помирят с Русия и с нейните граждани. Ни-ко-га.


Русия умря. Няма такава държава, нито такъв народ
Русия умря. Няма такава държава, нито такъв народ


Имам данни на УНИЦЕФ и ето ви две цифри - загинали към 10 януари (а този брой се увеличи) са 176 момичета и 220 момчета; при 35 не е установен полът, те са обезобразени. Образът на разкъсани деца ще стои винаги между "братските" народи на Русия и Украйна.


Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили

© Reuters


Защо се случи това.


Обществото в Украйна се оказа по-силно от държавата, а държавата в Русия - много по-силна от обществото, тя го премаза.


Кой помага на държавата в това - пропагандата.


Кое е новото? В пропагандата се включи възможността за нанасяне на ядрен удар. Депутат от Държавната Дума, генерал Гурульов говори по националната държавна телевизия (всичките 12 са собственост на държавата, най-големият медиен холдинг на Газпром, така че европейският потребител, който пали газовия котлон да си направи чай, вече финансира руската пропаганда) "Дайте да стреляме по Англия и Франция - ще изчезнат и никой няма да забележи. Да пуснем ракета и цунами да помете бреговете на САЩ."


Водещият телевизионен канал на Русия обявява: "Няма да използваме ядрено оръжие срещу Украйна, а директно срещу Европа и САЩ."


Тези 30 години, които Горбачов ни подари без заплахи от ядрена война, безвъзвратно приключиха. Никой от вас, евродепутатите, не може точно да каже дали Путин ще натисне копчето. Дотук стигнахме.


Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили

© Reuters


Кой помага на пропагандата?


Колкото и да е печално и тъжно - главният пропагандист е Руската православна църква, свещениците. Един от тях призовава по държавната телевизия към изпълнение на старозаветна заповед - вървете и изколете целия народ (по повод Украйна).


Друг свещеник, който впрочем загина, критикува майките, които не пускат синовете си и оплакват загиналите си. Нарича позицията им резултат от аборт и контрацепция, т.е. ако жените не бяха правили аборти, щяха да имат повече синове и нямаше да оплакват толкова, защото щяха да има запас от синове. Нямаше да е толкова страшно да се разделят с един син, когато имат други.


Църквата започна да възпява смъртта и да се развива в култ към смъртта.


За смърт на човек плащат 12 млн. рубли в много случаи, колкото се печелят от мирна работа за 20-25 години. Смъртта се възпява като изгодна инвестиция. А за смъртта от ядрено оръжие говорят като за реклами за шампоан или храна за котки.


Църквата твърди, че смисълът не е в живота, дарен от Бог, а в смъртта, че Дар Божи е смъртта.


Този окултизъм, това възпяване на смъртта е кастинг на некрофили. За съжаление все повече обхващащ пропагандата и обществото.


Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили

© Reuters


Ненавистта премина всякакви разумни и човешки граници. Стана добиблейска.


Един от главните пропагандисти, даже името му не искам да споменавам, призова ако украинско дете каже, че руснаците са окупатори, да бъде затворено в хамбара, да се закове вратата и да бъде запалено или да бъде удавено в река. У нас градски съветник получи 6 години затвор за това, че използва думата "ад". А за призива да се горят и давят украински деца и жени никой не понася наказание.


Пропагандата започна да възпитава ненавист към украинския народ, възпитава към това, че е приемлива употребата на ядрено оръжие и възпитава култ към смъртта."

Муратов говори след това, че все пак има хора, които се сражават за живота. Такива са двамата посредници за размяна на цивилни и военнопленници - Дмитрий Лабунец и Татяна Москалкова. , които освен антипатията си се договарят успешно. "Има талантливи хора за преговори, те намаляват броя на жертвите и вдовиците. Изслушвайте пълномощниците по правата на човека, трябва да се намаляват сираците, вдовиците и страданието. Поне това можем да направим."


След това журналистът говори за друг нобелист за мир - Алес Беляцки и най-близките му приятели и правозащитници, хиляди политзатворници в Беларус, стотици в Русия. "Може и да се смеете, но всяка държава има тайна политика за размяна. Никоя диктатура не пуска политзатворниците, вие трябва да се заемете с това да стане, вашите държави да се включат в такива размени. Обърнах се към Червения кръст по повод Навални, те ми отказаха, защото нямали пълномощия от държавата."


"Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова по повод депортирането на украински деца. Всчки и основно медиите удовлетворено коментираха новината и всичко приключи. От съдбата на самите деца общо взето престанаха да се интересуват, не виждам движение за изясняване на ситуацията. Има украински данни за 16 226 насилствено държани в Русия деца, от подалият иска в Хага адвокат Еманюел Далд - за 13 хил. деца, от Йейлския университет - 6 хил. деца, Лвова-Белова говори за малко над хиляда... Разминаванията са 15 пъти... трябва одит, но и да се вярва на одитора. Държавите са във вражда, никоя не вярва на другата страна, а Червеният кръст се дистанцира от конфликта. Моля Европарламента да се обърне към УНИЦЕФ да оглави кампанията за изясняване на ситуацията и помогне за завръщане на незаконно изведените деца.


Уморихме се от войната, а тя е майнинг на смърт. Постоянно копаене на смърт.


Знам, че има умора от войната, от чуждата мъка, войната става рутина. А ние се вълнуваме от лихви, ипотеки, цени, горивата... Предверието на Третата световна война е ентропия на ценностите, трябва емпатия, не бягайте от емпатията.


Руската пропаганда стана възхвала на смъртта и кастинг на некрофили

© Reuters


След като ракета удари блок в град Днипро, видях 10-12-годишно украинско момиченце да се моли: "Господи, дай ми живот! Господи, дай живот на страната ми."


Дайте да съберем молитвите на децата, оказали се посред война, 5 милиона деца без възглавница в стаята у дома, без близки. Тогава умората от чуждата мъка може би няма да настъпи."


Видео запис на изказването може да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK