МВФ отпуска на Украйна $15.6 млрд. - първи заем за страна във война

От посещението на директора на МВФ Кристалина Георгиева при украинския президент Володимир Зеленски през февруари

© Reuters

От посещението на директора на МВФ Кристалина Георгиева при украинския президент Володимир Зеленски през февруариЯпонският премиер Фумио Кишида при Зеленски


Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е е постигнал споразумение на техническо ниво да даде на Украйна четиригодишен финансов пакет за 15.6 млрд. долара.


С него Украйна става първата страна, която ще получи заем от МВФ, докато е във война.
Очаква се окончателно одобрение в следващите седмици (от изпълнителния съвет на фонда), след като преди дни фондът промени правило, за да разреши нови кредитни програми за страни, изправени пред "изключително висока несигурност", без да назовава Украйна.


Това е и един от най-големите финансови пакети, получавани от Украйна, откакто Русия я нападна миналата година. Той бе обявен ден след като Европейската комисия преведе 1.5 млрд. евро от одобрените за годината 19 млрд. за непосредствени нужди.


Според МВФ основни цели на програмата на властите в Киев са "поддържане на икономическа и финансова стабилност при обстоятелства на изключително висока несигурност, възстановяване на устойчивостта на дълга и подкрепа за възстановяването на Украйна по пътя към присъединяване към ЕС в следвоенния период", каза служителят на МВФ Гавин Грей в изявление, обявяващо споразумението.


Очакванията


МВФ обясни, че очаква и споразумението да помогне да бъде привлечено още финансиране от международни донори и партньори, без да навлиза в подробности. Прогнозата на организацията е, че се очаква "постепенно икономическо възстановяване през следващите тримесечия", макар рисковете да остават, включително от по-нататъшна ескалация на конфликта.


"Руската инвазия на Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: дейността се сви с 30% през 2022 г., огромен дял от основния капитал е унищожен, повишиха се и нивата на бедност", казва в изявлението представителят на МВФ Гавин Грей.


ЕС даде на Украйна 1.5 млрд. евро за бюджетни нужди
ЕС даде на Украйна 1.5 млрд. евро за бюджетни нужди


Прогнозата за промяната в реалния брутен вътрешен продукт на Украйна за 2023 г. към момента варира между -3 и +1% според фонда.


Миналия месец финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън, чиято страна е най-големият акционер в МВФ, изненадващо посети Украйна, за да задвижи нов американски пакт помощ. Голяма част от подкрепата, получена от Киев от поддръжниците му досега, е военна помощ.


Помощ и от Япония


Украйна ще получи и 30 млн. долара от Япония като несмъртоносни оръжия, както и 470 млн. долара за възстановяване на енергийния сектор и други отрасли на страната. Това съобщи украинската обществена медия "Суспилне" след разговорите на президента Володимир Зеленски с японския премиер Фумио Кишида, който вчера пристигна изненадващо в Киев.


Японският премиер Фумио Кишида при Зеленски

© Reuters

Японският премиер Фумио Кишида при Зеленски


"Ще продължим да поддържаме Украйна така, както го може само Япония", каза Кишида, чиято визита съвпадна с разговорите на китайския президент Си Цзинпин с руския Владимир Путин в Москва. По думите му Токио предоставя помощ на Киев и за разминиране, поддръжка в радио-телевизионното излъчване, укрепване на държавното управление, защита на културното наследство и други.


Япония, която въведе санкции срещу Русия, до момента е предоставила и дронове, бронежилетки, каски и хуманитарна помощ за десетки милиони долари, но засега отказва да предостави смъртоносни оръжия.


Завръщането на Япония. Как Токио отново става ключов играч
Завръщането на Япония. Как Токио отново става ключов играч

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK