Щетите от войната в Украйна са се увеличили с $60 млрд. за шест месеца

Жители на градчето Часив яр чакат за вода и храна

© Reuters

Жители на градчето Часив яр чакат за вода и хранаВъзстановяването на икономиката на Украйна след инвазията на Русия се очаква да струва 411 милиарда долара - 2.6 пъти повече от очаквания брутен вътрешен продукт на Украйна за 2022 г. Това установи проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и Украйна, цитирано от "Ройтерс" в сряда.


Оценката обхваща периода от една година от началото на войната и количествено определя преките физически щети върху инфраструктурата и сградите, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената за "възстановяване по-добре, отколкото е било преди".


Изчислените щети и нуждите от възстановяване не включват данни за загубата на инфраструктура, жилища и бизнес в територии, които сега са окупирани от Русия.
Сумата е нараснала рязко от оценка за 349 милиарда долара, публикувана миналия септември.


План "Маршал" по време на война? Възстановяването на Украйна ще надхвърли  трлн.
План "Маршал" по време на война? Възстановяването на Украйна ще надхвърли трлн.


Новата прогноза идва ден след като Международният валутен фонд съобщи, че е постигнал споразумение с украинските власти за четиригодишен пакет от заеми за 15.6 милиарда долара, който може да привлече още милиарди в помощ от други органи, след като бъде одобрен от изпълнителния съвет на МВФ през следващите седмици.

"Енергийната инфраструктура, жилищата, критичната инфраструктура, икономиката и хуманитарното разминиране са нашите пет приоритета за тази година", каза украинският премиер Денис Шмихал след публикуването на оценката.


Украйна ще се нуждае от 14 милиарда долара за критични и приоритетни инвестиции за реконструкция и възстановяване през 2023 г., което ще изисква финансиране 11 милиарда долара над предвиденото в украинския бюджет.

Бедните в Украйна ще станат 10 пъти повече, щетите дотук са 100 млрд. долара
Бедните в Украйна ще станат 10 пъти повече, щетите дотук са 100 млрд. долара

Около 22% от нуждите са в транспорта, жилищата представляват 17%, енергетиката - 11%, и селското стопанство - 7%.


Най-голямото пропорционално увеличение на щетите е в енергетиката, където те са надхвърлили петкратно нивата от юни 2022 г., каза Световната банка. Особено видими са пораженията във фронтови региони като Донецк, Харков, Луганск и Херсон, които са обект на руските ракетни атаки, започнали от октомври.

МВФ: ударите по енергетиката на Украйна оскъпяват възстановяването й
МВФ: ударите по енергетиката на Украйна оскъпяват възстановяването й

"Продължаващата подкрепа за Украйна е инвестиция както в страната, така и в глобалната икономика. Подкрепата на партньорите за развитие за публични инвестиции трябва да бъде допълнена от значителни частни инвестиции за увеличаване на наличното финансиране за възстановяване", заяви вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Анна Бьерде.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK