ООН обвини Киев и Москва в екзекуции и мъчения на военнопленници

Украински военнопленници, след като са били разменени с руски войници на 7 март

© Reuters

Украински военнопленници, след като са били разменени с руски войници на 7 мартООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници, без съд и присъда, след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции.


"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.


Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".
ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.


От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от наемническата армия "Вагнер", уточни Богнер.


Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници, отбелязва Франс прес.


В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна.

Украйна разследва убийството на невъоръжен военнопленник от руски войници
Украйна разследва убийството на невъоръжен военнопленник от руски войници


През ноември Кремъл изрази възмущение от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили.


Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес.


Докладът се базира на разговори с освободени руски и украински военнопленници. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.


Макар и при двете страни да има малтретиране на военнопленници, то е по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90% от тях съобщават за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци.

Русия не допуска ООН до военнопленниците въпреки сигналите, че те са измъчвани
Русия не допуска ООН до военнопленниците въпреки сигналите, че те са измъчвани


Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства.


Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток.


"Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински военнопленник, цитиран в доклада.


ООН: Шокиращо е как се държи Русия към цивилните в Украйна
ООН: Шокиращо е как се държи Русия към цивилните в Украйна

Деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK