Ядреният арсенал на Русия: колко е голям и кой го контролира

Ядреният арсенал на Русия: колко е голям и кой го контролира

© ReutersПрезидентът Владимир Путин каза в събота, че Русия е сключила сделка със съседна Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на нейна територия, но няма да нарушава споразуменията за неразпространение на оръжия. Следват подробности за руския ядрен арсенал, колко голям е той и кой го командва.


Ядрена суперсила


Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, притежава най-големия запас от ядрени бойни глави в света.

  • Путин контролира около 5977 такива бойни глави към 2022 г., в сравнение с 5428, контролирани от президента на САЩ Джо Байдън, според Федерацията на американските учени.
  • Около 1500 от тези бойни глави са снети от въоръжение (но вероятно все още непокътнати), 2889 са в резерв и около 1588 са стратегически бойни глави на въоръжение.
  • Около 812 са разположени на наземни балистични ракети, около 576 на балистични ракети, изстрелвани от подводници, и около 200 в бази на тежки бомбардировачи, според Бюлетина на атомните учени.

Съединените щати разполагат с около 1644 разположени стратегически ядрени бойни глави. Китай има общо 350 бойни глави, Франция - 290, а Обединеното кралство - 225, според Федерацията на американските учени.
Тези мащаби означават, че както Москва, така и Вашингтон могат да унищожат света многократно.
По време на Студената война Съветският съюз имаше пик от около 40 000 ядрени бойни глави, докато пикът в САЩ беше около 30 000 бойни глави.


Ключът обаче е как да се достави оръжието - ракетите, подводниците и бомбардировачите, които носят бойната глава.
Русия изглежда разполага с:

  • 400 (приблизително) ядрени междуконтинентални балистични ракети, които според Бюлетина на атомните учени могат да носят до 1185 бойни глави.
  • 10 ядрени подводници, които могат да носят максимум 800 бойни глави
  • 60-70 ядрени бомбардировача.


По-нови ядрени оръжия


Съединените щати заявиха в своя преглед на ядрената ситуация за 2022 г., че Русия и Китай разширяват и модернизират ядрените си сили и че Вашингтон ще следва подход, основан на контрол върху въоръженията, за да предотврати скъпоструващата надпревара във въоръжаването.


Путин каза, че има информация, че САЩ разработват нови видове ядрени оръжия. Русия също модернизира ядрените си оръжия.


След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. само няколко страни са тествали ядрени оръжия, според Асоциацията за контрол на въоръженията:

  • САЩ последно през 1992 г.
  • Китай и Франция последно през 1996 г.
  • Индия и Пакистан през 1998 г.
  • Северна Корея последно през 2017 г. .

Съветският съюз последно тества през 1990 г.


Кой дава заповед за изстрелване


Според руската ядрена доктрина руският президент е този, който взема крайното решение, когато става въпрос за използване на руски ядрени оръжия, както стратегически, така и нестратегически.


Така нареченото ядрено куфарче или "Чегет" (наречено на планината Чегет в Кавказките планини) е с президента през цялото време. Смята се, че руският министър на отбраната (в момента Сергей Шойгу) и началникът на генералния щаб (в момента Валерий Герасимов), също имат такива куфарчета.

По същество куфарчето е комуникационен инструмент, който свързва президента с висшето военно ръководство и оттам с ракетните сили чрез изключително секретната електронна мрежа за командване и контрол "Казбек". "Казбек" поддържа друга система, известна като "Кавказ".


Кадри, излъчени от руския армейски телевизионен канал "Звезда" през 2019 г., показват, че според него е едно от куфарчетата с набор от бутони. В раздел, наречен "команда", има два бутона: бял бутон "стартиране" и червен бутон "отказ". Куфарчето се активира със специална флаш карта, според "Звезда".


Ако Русия смяташе, че е изправена пред стратегическа ядрена атака, президентът чрез куфарчетата щеше да изпрати директна заповед за изстрелване до командването на Генералния щаб и командни части, които притежават ядрени кодове. Такива заповеди бързо се предават надолу по различни комуникационни системи към единици със стратегически ракетни сили, които след това стрелят по Съединените щати и Европа.


Ако бъде потвърдена ядрена атака срещу Русия. Путин може да активира така наречената система "Мъртва ръка" или "Периметр" като крайно средство. Целта е да се отвърне на удар, дори когато той е ликвидирал цялото военно ръководство - по същество компютри ще решат края на света. Контролна ракета би наредила ядрени удари от целия огромен арсенал на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK