Русия: Държавите от НАТО са страна във войната в Украйна

Николай Патрушев

© Reuters

Николай ПатрушевРусия смята държавите, членуващи в НАТО, за страна по конфликта в Украйна, съобщи "Ройтерс", като се позова на интервю на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев пред руския проправителствен вестник "Российская газета" в понеделник.


"Российская газета" цитира думите на Патрушев: "Всъщност страните от НАТО са страна в конфликта. Те направиха Украйна един голям военен лагер. Те изпращат оръжия и боеприпаси на украинските войски, осигуряват им разузнаване."


Патрушев не прави разграничение между държавите, които помагат военно Украйна, и тези като България и Унгария, които отказват да правят това.
От началото на войната преди 13 месеца президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично се противопоставят на предоставянето на въоръжение на Украйна с мотива, че това би замесило България в конфликта.


България не участва в схемата на ЕС за снаряди за Украйна, която сама е одобрила
България не участва в схемата на ЕС за снаряди за Украйна, която сама е одобрила

В интервюто Патрушев казва още, че Русия е способна да унищожи всеки противник, включително САЩ:


"Забравяйки уроците от историята, някои на Запад вече говорят за отмъщение, което ще доведе до военна победа над Русия. Можем да кажем едно нещо за това. Русия е търпелива и не плаши никого с военното си предимство. разполага със съвременни уникални оръжия, способни да унищожат всеки противник, включително САЩ, в случай на заплаха за съществуването му".


Патрушев нарича "късогледа глупост" мнението, че в случай на пряк конфликт САЩ са способни да нанесат превантивен ракетен удар, след който Русия няма да може да отговори.


"По някаква причина американските политици, които са в плен на собствената си пропаганда, остават уверени, че в случай на пряк конфликт с Русия, Съединените щати са способни да нанесат превантивен ракетен удар, след който Русия вече няма да може да отговори Това е късогледа глупост и много опасна", каза секретарят на Съвета за сигурност на РФ.


Патрушев, бивш началник на службата за вътрешна сигурност на ФСБ, е смятан за един от най-яростните членове на вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, посочва "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK