Брюксел насърчава всички държави да се присъединят към сделката за снарядите

Жозеп Борел

© EUCouncil

Жозеп БорелЕвропейският съюз би желал да види възможно най-широко участие в сделката за купуване на снаряди за Украйна, заяви говорител на Европейската комисия в Брюксел в понеделник.

"Надяваме се и върховният представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС беше ясен, че иска да види възможно най-широко участие, защото това е в европейски интерес, в подкрепа на Украйна, но и в подкрепа на европейската сигурност и стабилност", заяви говорителят.


След като в петък европейските лидери одобриха купуването с европейски средства на 1 млн. артилерийски снаряда за Украйна през следващите 12 месеца и обявяване на обща обществена поръчка за още толкова за попълване на запасите на държавите, които дарят свои муниции на Киев, 23 европейски държави и Норвегия вече обявиха, че се присъединяват към решението.


България, заедно с Ирландия, Латвия и Словения, не е потвърдила участие в общото купуване на муниции. А Дания се присъедини към Европейската агенция по отбраната, която ще обяви общата обществена поръчка, едва миналата седмица и още не е обявила решение.
Президентът Румен Радев, който представляваше страната на срещата на върха на ЕС в Брюксел, заяви, че София няма да се включи и че дори ще поиска българските производители на снаряди да включват в договорите си за продажба, че продукцията им не е предназначена за Украйна.


За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна
За Радев е "знак на суверенно решение" България да не доставя снаряди на Украйна


"Решението е в ръцете на държавите членки, но, разбира се, върховният представител (Жозеп) Борел ясно каза, че той ги насърчава да се включат, защото колкото повече сме, толкова по-силни и ефективни сме и по-добре бихме осигурили необходимото за подкрепа на Украйна", заяви говорителят.


Европейската комисия предложи в средата на март план от три точки, според който ЕС ще задели 2 млрд. евро за артилерийски снаряди, които ще бъдат платени чрез Европейския механизъм за мир - фондът, от който се финансира военната помощ за Украйна.

ЕС се готви да похарчи 2 млрд. евро за артилерийски снаряди
ЕС се готви да похарчи 2 млрд. евро за артилерийски снаряди

С 1 млрд. евро от парите ще бъде платено на държавите, които дадат снаряди или преотстъпят направени поръчки за производството им на Украйна.


С втория милиард ще бъде обявена обществена поръчка от Европейската агенция за отбраната за производството на артилерийски муниции в Европа, с които да се попълнят запасите на страните, дарили свои снаряди и да се осигурят още боеприпаси за Киев. До обявяването на поръчката тя е отворена за включване на още държави.


Паралелно ЕС ще вземе мерки да увеличи производствения капацитет на военните си заводи за осигуряването на такива боеприпаси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK