Без аналог: Русия е засекретила една трета от разходите си

Без аналог: Русия е засекретила една трета от разходите си

© ReutersСекретните разходи в руския бюджет са достигнали една трета от цялата сума, или 2.4 трлн. рубли (понастоящем 31 млрд. долара). Това съобщава "Блумбърг", като цитира данни от платформата за открита информация за бюджетната система (към 18:25 ч. българско време сайтът не е достъпен).


Те сочат, че бюджетните приходи от началото на годината достигат 3.46 трлн. рубли (45 млрд. долара), а разходите - 7.37 трлн. (96 млрд.) към 24 март.


Заради войната секретната част от руския бюджет (разходи предимно за сигурност и отбрана) се е удвоила, докато тези за икономика и социални програми са останали без промяна, а за образование и здравеопазване са нараснали незначително.
Промяната сочи как година война е прекроила финансовите и икономическите приоритети на Русия, отбелязва агенцията. За нея икономистът Александър Исаков казва, че най-вероятно е заради покупката на въоръжение, плащанията за мобилизираните и опита за завършване на знакови инфраструктурни проекти преди президентските избори през 2024 г.


Русия ще може да засекретява данни за цените, икономиката и населението
Русия ще може да засекретява данни за цените, икономиката и населението

Разходите за отбрана в публичната част на бюджета са станали второ перо в държавните разходи; преди тях са само тези за социални програми, продължава "Блумбърг".


Агенцията цитира собствени изчисления, според които плановете за 2023 г. предвиждат секретната част за цялата 2023 г. да възлиза на около една четвърт от бюджетните разходи. Това бяха очакванията и от медийни публикации и публично достъпни данни още миналата есен; електронното издание "Медуза" допусна тогава, че сумата се налага заради войната и анексирането на украински области.


Предишният рекорд в засекретяването бе след анексирането на Крим през 2014 г.: година по-късно бе отчетена стойност 21%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK