САЩ за пръв път се обявиха за специален трибунал за "агресия" срещу Украйна

САЩ за пръв път се обявиха за специален трибунал за "агресия" срещу Украйна

© ReutersСъединените щати за пръв път недвусмислено потвърдиха подкрепата си за създаването на специален трибунал за престъплението "агресия" срещу Украйна.


Говорителят на Държавния департамент Бет Ван Шаак обясни, че моделът на такъв съд е избран след анализ на различни варианти. Предпочитаният от САЩ е "интернационализиран национален съд".


"Вярваме, че този Специален трибунал трябва да е с основа във вътрешната съдебна система на Украйна, тъй като това ще осигури най-ясния път към създаването на нов трибунал и ще увеличи максимално шансовете ни за постигане на значима отчетност", каза говорител на Държавния департамент.
Това, по думите му, би улеснило "по-широката трансрегионална международна подкрепа и ще демонстрира лидерството на Украйна в осигуряването на отговорност за престъплението агресия", каза тя в реч в Католическия университет на Америка.


Какъв е смисълът от специален трибунал за престъпленията на Русия в Украйна
Какъв е смисълът от специален трибунал за престъпленията на Русия в Украйна


В "идеалния случай" обаче той трябва да е базиран в "друга европейска държава", а екипът магистрати и други служители трябва да е "международен".


В момент, когато Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, различни държави изразиха подкрепа за този специален трибунал. Нуждата от него се аргументира отчасти с факта, че МНС не може да разследва руската държава за престъплението "агресия" (като извършвано от Русия), за което според част от застъпниците на идеята може да бъде търсена отговорност от Путин. Една от причините е, че Москва не е страна по Римския статут, с който е създаден МНС, и по никакъв начин не би съдействала.


Как се разследват военните престъпления в Украйна
Как се разследват военните престъпления в Украйна

Освен това МНС е в напрегнати отношения със САЩ, които също не са страна по статута. Теоретично това означава, че ако Путин пристигне в САЩ, той може и да не бъде арестуван, както биха били задължени да направят страни по статута на съда; в началото на века Конгресът прие закон, ограничаващ сътрудничеството на Вашингтон с институцията. Целта бе нежелание да се създава прецедент, при който американци са разследвани за военни престъпления.


Украйна, Европейският съюз, Нидерландия и Германия публично подкрепиха идеята за такъв трибунал.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK