Полша призова оръжейната си индустрия да увеличи производството

За разлика от София, където не беше приет от премиера, еврокомисарят за промишлеността Тиери Бретон, който прави обиколка в няколко държави с развита оръжейна индустрия, беше съпроводен в завода в Нова демба в югоизточната част на страната от полския премиер Матеуш Моравецки в понеделник

© Reuters

За разлика от София, където не беше приет от премиера, еврокомисарят за промишлеността Тиери Бретон, който прави обиколка в няколко държави с развита оръжейна индустрия, беше съпроводен в завода в Нова демба в югоизточната част на страната от полския премиер Матеуш Моравецки в понеделникПолското правителство призова в сряда оръжейната си индустрия да увеличи производството на боеприпаси, съобщи Ройтерс.


В резолюция, приета от кабинета за увеличаване на производството на боеприпаси, се казва, че съюзниците на Украйна се стремят да увеличат доставките преди евентуална пролетна офанзива.


"Насърчавам частни компании, държавни компании, чуждестранни субекти... бързо да поемат предизвикателството да създадат нови заводи за производство на боеприпаси на полска територия", каза Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.
Премиерът обяви, че правителството възнамерява да отдели 2 милиарда злоти (над 463 млн. долара) от бюджета, за да финансира процеса.


Във вторник Франция обяви, че ще удвои доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна до 2 хил. снаряда месечно. Париж планира и да увеличи фонда, който позволява Киев да купува френско оръжие.


Миналата седмица европейските лидери се споразумяха ЕС да достави 1 млн. снаряди през следващите 12 месеца за нуждите на украинската армия. Решението е част от програма на стойност 2 млрд. евро, която цели да възмезди финансово държавите, които предоставят от своите муниции на Украйна и да им помогне да ги попълнят с ново производство. Едновременно с това ЕС се ангажира с икономически мерки за увеличаване на капацитета на европейското оръжейно производство.


От тогава 23 държави от ЕС и Норвегия обявиха, че ще се включат в обща обществена поръчка на стойност до 1 млрд. евро, за производството на снаряди и ракети за нуждите на Украйна и за собствени нужди, която се очаква да бъде обявена от Европейската агенция по отбраната.


България не желае да участва в поръчката, а президентът Румен Радев заяви в Брюксел миналата седмица, че София няма да даде и от своите арменски резерви на Украйна, както и че ще иска гаранции от българските производители на боеприпаси, че направени от тях поръчки не са с краен получател Киев.


Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна
Радев: България ще поставя условия продадените муниции да не бъдат давани на Украйна

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK