В търсене на мир в Украйна Китай посреща "най-добрия си приятел" в Европа

В търсене на мир в Украйна Китай посреща "най-добрия си приятел" в Европа

© ReutersНай-важното нещо... е когато мирът бъде постигнат в Украйна, да бъде справедлив и продължителен. И като говорим за справедлив, имам предвид териториалната цялост на Украйна, която бе нарушена от Путин, да бъде уважавана."


Думите са на испанския премиер Педро Санчес и с тях обясни през почивните дни защо отива в Китай. "Териториална цялост" може да е трудно за обсъждане понятие: то бе основен стълб в разбирането на Пекин за който и да било конфликт (включително защото азиатският гигант възприема целостта си като нарушена без Тайван), а в публикацията на президента Си Цзинпин преди посещението при колегата му Владимир Путин преди седмица изчезна напълно.


С поканата, отправена към Санчес, обаче Китай продължава разговорите, с които се стреми да покаже, че с нарасналата му тежест в света нарастват и шансовете да работи успешно за край на войната в Украйна - независимо от приятелството с Русия, която нахлу в страната преди 13 месеца и при срещата с която нямаше видим напредък в обсъжданията на възможен изход.


Защо точно Испания
Ролята на Испания е особена.


Социалистът Педро Санчес утвърди ролята на Мадрид в НАТО, но и засили присъствието му по света, особено в Латинска Америка, откакто дойде на власт през втората половина на миналото десетилетие. Испания поема и ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз през юли тази година.


Санчес недвусмислено изразява подкрепа за Украйна и под негово ръководство страната неколкократно е обявявала доставки на оръжия (включително германски танкове "Леопард"). Крайнолевите му коалиционни партньори обаче често го нападат, че допринасял за "военната ескалация".


На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна
На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна


Китай от своя страна не възприема Испания като агресивно настроената държава, каквато вижда в лицето на Великобритания или САЩ, ако се съди по коментари пред в. "Ел мундо" на високопоставен китайски служител: "Испания винаги е била голяма подкрепа. Винаги е се е държала като доста неутрална, макар някои да са опитвали да придърпат испанското правителство към войнствените и антикитайски позиции на САЩ и НАТО. Със сигурност ще е ключов актьор тази година, който ще ни помогне да подобрим отношенията с ЕС."


Последните думи отпращат към едно от тълкуванията на експерти в дните преди посещението на Си в Москва. Мирните инициативи на Пекин според тази трактовка са замислени и за очите на Европа, а чрез тях Китай опитва да вбие клин в западните нагласи към Китай и да попречи на втвърдяването в Европа, желано от САЩ, докато гледат към азиатския гигант като на водещото геополитическо предизвикателство независимо от продължаващата война в Украйна.


В. "Ел конфиденсиал" отбелязва, че Китай от години държи да окачествява Испания като "най-добрия си приятел" в Европейския съюз въпреки подчертано близките отношения с други държави, също наричани така в последните години - Гърция и Португалия. Мадрид и Пекин трябва да потърсят съгласие и по въпроса за изграждането на 5G инфраструктурата в Испания, която не изключва напълно китайския бизнес, а ако се придържа към тази позиция, според дипломатически източници може да получи обещания за още китайски туристи, сътрудничество в технологиите и индустрията.


Какво очаква Испания


Санчес даде да се разбере, че за него е важно европейците да чуят "от първа ръка" китайските разбирания за конфликта в Украйна, а Си да чуе, че условията за мир ще бъдат определени от нападнатите украинци.


Той отива в момент, когато Киев предупреждава, че не е склонен на "неприемливи компромиси" с Москва, а и двете страни се готвят за нова пролетна контраофанзива на Украйна. "Ел паис" пише, че пътуването е особено важно за Санчес, докато се опитва да увеличи международната тежест на Испания (за пътуването се разбра в края на обиколка в Латинска Америка) и се надява да бъде мост между Европа и съперника Китай, с който обаче е по-добре да поддържа добри отношения.


Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна
Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна

Улесняващ фактор за провеждането на това пътуване е, че за него се говори от миналата година, покрай половинвековните дипломатически отношения на Мадрид и Пекин, редом с вече отправяните от ръководството на Германия и Франция призиви Китай да бъде ангажиран в търсенето на изход от войната като посредник.


Съчетанието между него и търсенето на изход от войната в Украйна същевременно превръща Санчес в поредния лидер, когото Китай използва, за да утвърди завръщането си на световната сцена след три години вглеждане в себе си заради COVID-19. Преди визитата при Путин Си посрещна беларуския лидер Александър Лукашенко. Тъкмо преди Санчес, с когото ще разговаря на 31 март, Си ще приеме и бразилския държавен глава Лула да Силва. А около серията от визити все още се очаква да разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK