Над 300 хил. руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната

Над 300 хил. руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната

© ReutersДиректорът на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище в Сърбия Радош Джурович каза днес, че от началото на войната в Украйна над 300 хил. руски граждани са пристигнали в Сърбия, а са останали около 50 хил., съобщи вестник "Данас". Според него, държавата трябва да работи за тяхната интеграция в обществото, защото преди всичко става въпрос за високо образовани хора.


Джурович обясни пред агенция "Бета", цитирана от "Данас", че руснаците идват в Сърбия и използват безвизов режим, който им позволява да останат в страната до 30 дни, което може да се разглежда като туристическо пребиваване. Според него този статут не отговаря на характера на тяхното пребиваване, което е по-дълготрайно и е предизвикано от всички събития, свързани с войната в Украйна.


"Когато говорим за руските граждани, те, ако нямат брак със сръбски гражданин, ако нямат недвижимо имущество в Сърбия, ако нямат работни отношения, заявени в Сърбия, фактически могат да регулират пребиваването си, ако излизат от Сърбия и се връщат на всеки 30 дни, с надеждата, че ще бъдат пропуснати на граничната проверка", каза Джурович и подчерта, че това не е устойчив начин за по-дългосрочното пребиваване на някого в страната.
Той допълни, че много малко хора от Русия всъщност търсят убежище в Сърбия и изобщо влизат в тази процедура и числото е "почти незначително". По думите му много от пребиваващите в Сърбия руснаци не обявяват работните си позиции, което означава, че работят "на черно"."От гледна точка на системата и интересите на обществото трябва да включим всички тези хора в обществото. Преди всичко трябва да регулираме пребиваването им, а след това да ги интегрираме в обществото", заяви Джурович и добави, че Сърбия не трябва да чака руснаците да напускат страната и да търсят мястото си някъде другаде.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK