Кибер наемниците на Путин: "Досиетата Вулкан" разкриват тайни за дезинформация и саботаж

Кибер наемниците на Путин: "Досиетата Вулкан" разкриват тайни за дезинформация и саботаж

© ReutersЗа пред света НТЦ "Вулкан" е частна консултантска компания за кибер сигурност, работеща в Подмосковието. В действителност тя години наред е свързана с дейността на контраразузнаването - Федералната служба за сигурност, оперативните и разузнавателни подразделения на въоръжените сили, известни като ГОУ и ГРУ, както и на СВР, руската служба за външно разузнаване.

  • От "Вулкан" през 2016 г. започва (и почти сигурно и до днес продължава) изграждането на системата "Амезит", позволяваща на оперативни служители на ФСБ да превземат и поемат контрола над интернет, ако избухнат безредици в руски регион или страната завземе територия в друга държава, като Украйна. Интернет трафикът, считан за политически вреден, може да бъде премахнат, преди да има шанс да се разпространи.
  • Подсистема на "Амезит" позволява на руските военни да извършват широкомащабни тайни операции за дезинформация в социалните медии и в интернет чрез създаване на акаунти, които приличат на реални хора или аватари. Аватарите имат имена и откраднати лични снимки, които след това се обработват в продължение на месеци, за да се създаде реалистичен цифров отпечатък.
  • Друг проект, разработен от "Вулкан" и свързан с "Амезит", е много по-заплашителен. С кодово име Кристал-2В е наречена платформа за обучение на руски кибер оператори. Способна едновременно да се използва от до 30 обучаващи се, тя изглежда, че симулира атаки срещу набор от важни национални инфраструктурни цели: железопътни линии, електрически станции, летища, водни пътища, пристанища и промишлени системи за контрол.

Това разказва лондонският в"Гардиън" в обширна ексклузивна публикация, наречена "Досиетата Вулкан", и твърдяща, че разкрива тайни части от тактиката на режима на Владимир Путин за водене на кибер война вътре в Руси и извън границите ѝ.


Базата са хиляди страници секретни документи, предоставени от източник на "Зюддойче цайтунг" броени дни след нахлуването в Украйна миналата година. Той е посочил, че зад "Вулкан" стоят ГРУ и ФСБ и споделил, че го прави, защото е ядосан от започването на войната "и ужасните неща, които се случват там".


Кибер наемниците на Путин: "Досиетата Вулкан" разкриват тайни за дезинформация и саботаж

© Florian Olivo, unsplash
"Искам хората да знаят колко опасно е това. Надявам се тази информация да покаже какво се случва зад закрити врати", допълнил източникът.

По-късно той ги споделя заедно допълнителна информация с базираната в Мюнхен разследваща стартираща компания Paper Trail Media. В продължение на няколко месеца журналисти, работещи за 11 медии, включително "Гардиън", "Вашингтон пост" и "Монд", са разследвали файловете в консорциум, ръководен от Paper Trail Media и списание "Шпигел".


Пет западни разузнавателни агенции потвърдиха, че "Досиетата Вулкан" изглеждат автентични, пише "Гардиън".


Документите обхващат периода 2016-2021 г. и съдържат имейли, вътрешни документи, планове на проекти, бюджети и договори, които дават представа за мащабните усилия на Кремъл в киберсферата, макар да не е известно дали инструментите, създадени от "Вулкан", са били използвани за атаки в реалния свят, в Украйна или другаде по света.


Документите обаче я свързват хакерски инструменти на компанията с групи като Sandworm, която, според САЩ, два пъти е предизвиква мащабно спиране на тока в Украйна, прекъснала е олимпийските игри в Южна Корея и е пуснала NotPetya - зловредна програма, причинила най-големите икономически щети в историята на кибер атаките.


"Вулкан" е основана през 2010 г. от двама бивши военни, Антон Марков и Александър Ижавски, и година по-късно получава разрешително да работи с държавни тайни и със секретни военни проекти. Днес тя е среден бизнес с над 120 служители, половината от които са разработчици на софтуер.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK