САЩ и 44 други поискаха ОССЕ да разследва депортирането на деца от Украйна

САЩ и 44 други поискаха ОССЕ да разследва депортирането на деца от Украйна

© ReutersСъединените щати и 44 други страни с подкрепата на Украйна се позоваха на Московския механизъм на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и поискаха създаване на мисия на Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) към ОССЕ да създаде експертна мисия за твърденията за принудително преместване на деца в частите на Украйна, временно контролирани или окупирани от Русия, и твърденията за принудително депортиране на деца в Руската федерация.


Това съобщи Държавният департамент на САЩ. Според изявлението от тази вечер експертната мисия трябва да "проверява дали подобни действия и всякакви злоупотреби, свързани с или произтичащи от тях, нарушават международното право, представляват военни престъпления или престъпления срещу човечеството и/или противоречат на съответните ангажименти към ОССЕ".


Московският механизъм създава възможност държавите от ОССЕ да изпращат мисии от експерти, които да оказват съдействие в решаването на конкретен въпрос или проблем.
Мисията също така ще има за задача да събира, консолидира и анализира всички доказателства, които могат да бъдат споделени със съответните механизми за отчетност, както и с национални, регионални или международни съдилища или трибунали, които може да имат юрисдикция, се казва още в съобщението.


Призивът следва обявената от Международния наказателен съд (МНС) - по чийто Римски статут САЩ не са страна - заповед за ареста на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова заради принудителното прехвърляне и депортиране на украински деца от окупираните територии.

Държавният департамент се позовава и на докладите на мисията на Московския механизъм на ОССЕ от април и юли 2022 г., които бяха поискани от Съединените щати и 44 други страни. Тези държави, изредени на сайта на ОССЕ през април миналата година, включваха и България, но нито на сайта на ОССЕ, нито в съобщението на Държавния департамент към момента има нов списък.

Разследванията документираха широко разпространени нарушения на човешките права и нарушения на международното хуманитарно право от силите на Руската федерация в Украйна. Докладите "каталогизират обширни доказателства за пряко насочване към цивилни, атаки срещу медицински заведения, изнасилвания, изтезания, екзекуции по бързата процедура, грабежи и принудително депортиране на цивилни в Русия, включително деца, представляващи "ясни модели на сериозни нарушения на международното хуманитарно право, дължащи се най-вече на Въоръжените сили на Русия на териториите под ефективен контрол на Руската федерация", завършва съобщението.


Съдът в Хага нареди ареста на Путин
Съдът в Хага нареди ареста на Путин

По време на война децата са едни от най-уязвимите и изискват специално внимание и защита. Принудителното прехвърляне или депортиране на деца, които са били разделени от техните семейства или законни настойници, рискува да ги изложи на по-нататъшно малтретиране. Призоваваме съответните органи да съдействат изцяло на експертната мисия и да улеснят нейната работа. Съединените щати и нашите партньори остават твърдо ангажирани да подкрепят Украйна и да държат Руската федерация отговорна за нейните безсъвестни злоупотреби.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK