"Постапокалиптичен" град край Донецк е новото изпитание за силите на Украйна

"Постапокалиптичен" град край Донецк е новото изпитание за силите на Украйна

© ReutersСамопровъзгласилата се и призната за независима, а след това анексирана от Русия "Донецка народна република" претендира за цялата едноименна украинска област, а всъщност свършва едва на десетина километра от Донецк.


Там, в малкото градче Авдиивка, комплекси на химичната и металургичната индустрия се превърнаха в отбранителни укрепления на украинската армия.


Градът дълго удържаше опити за щурм от силите на "ДНР", но напредъкът на руската армия и помагащите ѝ в района и увеличаването на живата сила (на бойното поле влязоха мобилизираните) промени ситуацията на терен.
В някои отношения битката прилича на продължаващата с месеци за Бахмут, но в други поставя Украйна пред нови проблеми.


Да остана или да си тръгна? Дилемата на украинците близо до фронта
Да остана или да си тръгна? Дилемата на украинците близо до фронта


Какво е известно за нея?


Тежки сражения


Градът на 90 км южно от Бахмут - най-продължителната битка в хода на войната - се превръща във "втори Бахмут" според украинските въоръжени сили. Киев предупреди в началото на седмицата, че планира следващия си ход, докато Москва, изглежда, прехвърля вниманието си тъкмо към Авдиивка.


Москва изпрати там наемници от частната военна компания "Вагнер"; според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) наемниците там са по-способни и по-добре обучени от хилядите бивши затворници, използвани на други места на източния фронт като Бахмут.


Ожесточени боеве се водят в Бахмут и Авдеевка без превес
Ожесточени боеве се водят в Бахмут и Авдеевка без превес


В последвали оценки се говори за продължаващ напредък по фронтовата линия Авдиивка-Донецк; Москва отбелязва успех в някои населени места в подстъпите към Авдиивка, Киев - успешно отблъснати руски атаки. Според ISW обаче за новия руски залог в Авдиивка говори разпространената новина за смъртта на опитния командир на "Вагнер" Евгений Малготин; сили като неговите, изглежда, са изпратени в подкрепление на изтощените сражаващите от "Донецката народна република".


"Безотговорни родители"


Това не слага край на битката за Бахмут - голямата "месомелачка", в която Украйна иска да изтощи врага с цената на загуби (които според САЩ обаче са по-големи за Русия) преди пролетното си контранастъпление. Двете битки обаче си приличат в някои отношения, а и и двата града са обкръжени от няколко страни.


Сигнал за ожесточеността на сраженията - отвъд редовните съобщения на въоръжените сили на двете държави - дойде от Генералния щаб на украинската армия. Това стана с решението - предвид постоянните бомбардировки - градът, превърнал се в бойно поле, да бъде затворен за цивилни.


"Постапокалиптичен" град край Донецк е новото изпитание за силите на Украйна

© Reuters


"С тъга го казвам, но Авдиивка става все повече като място от постапокалиптичните филми", каза Виталий Барабаш, който ръководи военната администрация на града. По думите му останалите около 2000 цивилни (за които е известно, че нямат нито електроенергия, нито отопление или вода) е по-добре да напуснат. До началото на войната населението на града е около 30-32 хил. Според Барабаш "има безотговорни родители, които крият децата си и не приемат да излязат от града".


Важен ли е градът


Наблюдателите са разделени за значението на Авдиивка от стратегическа гледна точка.


Според военния експерт Олег Жданов градът е необходим за нуждите на руската армия, ако иска да изтласка украинските войски от района на Донецк, а и да продължи на северозапад с опита си да достигне административните граници на Донецка област, "това е всичко". "Няма оперативна значимост днес. Също като Бахмут", казва Жданов.


"Постапокалиптичен" град край Донецк е новото изпитание за силите на Украйна

© Twitter @TheStudyOfWar


Градът е по-важен за Украйна, тъй като пази останалата, неовладяна от Русия част от Донецка област.


Какво ще стане в Авдиивка, същевременно е важно като последния епизод от руската зимна офанзива, която приключи без особено придвижване на фронта. Оттогава Украйна изпраща разнопосочни послания за собствената си пролетна контраофанзива.


Градът се намира много близо до контролираната от Русия територия е овладяването му е естествено, за да продължи настъплението на северозапад.


Как ще действа Русия оттук нататък


Авдиивка е и тест за начина на водене на война в Украйна.


Британското военно разузнаване твърди, че Русия търпи загуби на танкове на Десетия танков полк, без да постига значим напредък, при опита да бъде обкръжен градът. Независимо от това ходът на сраженията не е непременно добър за Русия.


Битката се води и на фона на неспособността на Русия да обкръжи напълно Бахмут, но и на изпитанието за Украйна, която понася загуби и не ѝ достигат ресурси по други направления - например около Авдиивка, също отчасти обкръжена, нещо, което попречи на силите на Киев да разположат артилерия. "Очевидно е, че за руското командване битката за Авдиивка е прототип на бъдещите настъпления, които то планира да води при господство във въздуха и голямо преимущество в артилерията", пише изданието "Медуза".


Украинската армия: "Удържането на Бахмут е военна необходимост"
Украинската армия: "Удържането на Бахмут е военна необходимост"

Изданието отбелязва, че информационният подход към битката на двете страни е необичаен: от нея не идват никакви изображения. Военни кореспонденти и доброволци не се допускат също от двете страни.


Украиските сили са в сериозна криза, но няма непосредствена опасност за тях. Същевременно атаки като тази по Авдиивка разпиляват ресурсите на украинските сили, които, след Бахмут, трябваше да бъдат укрепени и при Вухледар (където Москва настъпи, засега неуспешно), а сега и в близкия до Донецк град. Авдиивка не може да бъде изоставена - за разлика от Бахмут след него няма втора линия на отбрана.


"Постапокалиптичен" град край Донецк е новото изпитание за силите на Украйна

© Reuters


Снабдяването на полуобкръжения град вече е трудно. Противовъздушната отбрана на Украйна е изтощена от атаките по инфраструктурни обекти далеч от фронта през есента, а Русия търси нови тактики, с които да си върне инициативата в авиацията. Всичко това създава рискове за Киев, макар Москва да продължава да търпи загуби.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK