Русия се обяви за "самобитна държава-цивилизация"

Русия се обяви за "самобитна държава-цивилизация"

© ReutersРусия се самоопределя като "самобитна държава-цивилизация" с особено положение, сплотила руския и други народи, "съставляващи културно-цивилизационната общност на Руския свят".


Тя укрепва позициите си "като един от водещите центрове за развитие на съвременния свят и смята своята независима външна политика за заплаха за западната хегемония"


САЩ са "основен вдъхновител, организатор и изпълнител на агресивната антируска политика. Политиката на колективния Запад, източникът на основните рискове за сигурността на Руската федерация, международния мир, балансираното, справедливо и прогресивно развитие на човечеството".
Това се казва в новата Концепция за външната политика на Руската федерация, одобрена днес от Съвета за национална сигурност и с указ на президента Владимир Путин въведена веднага в изпълнение. Тя заменя предишния вариант от 2016 г. и дава ориентация за това как Москва оценява мястото си в света, как гледа на останалите държави и какви мерки ще предприема за защита на интересите си в чужбина.


За отношенията с Вашингтон се казва, че Русия се интересува от "поддържане на стратегически паритет, мирно съжителство и баланс на интересите", но постигането им "зависят от степента на готовност на САЩ да се откажат от политиката на силово господство и да преразгледат антируския курс в полза на взаимодействие с Русия".


Описано е и от какво се очаква да се откажат САЩ:

"САЩ и техните сателити използваха мерките, предприети от Руската федерация за защита на своите жизненоважни интереси в украинско направление като претекст за изостряне на дългогодишната антируска политика и отприщи нов тип хибридна война. Тя е насочена към отслабване на Русия по всякакъв възможен начин, включително подкопаване на нейната творческа цивилизационна роля, мощ, икономически и технологични възможности, ограничаване на суверенитета ѝ във външната и вътрешната политика и унищожаване на териториалната цялост.


Този курс на Запада е придобил всеобхватен характер и е фиксиран на доктринално ниво. Това не беше изборът на Руската федерация. Русия не се смята за враг на Запада, не се изолира от него, няма враждебни намерения към него и очаква в бъдеще държавите, принадлежащи към западната общност, да осъзнаят безсмислието на своята конфронтационна политика и хегемонистични амбиции (...)."


След като обявява значителна част от Европа за сателити на САЩ, документът констатира:

  • повечето европейски държави провеждат агресивна политика спрямо Русия, насочена към
  • създаване на заплахи за сигурността и суверенитета на Руската федерация,
  • получаване на едностранни икономически предимства,
  • подкопаване на вътрешнополитическата стабилност
  • подкопаване на традиционните руски духовни и морални ценности
  • създаване на пречки за сътрудничеството на Русия със съюзници и партньори.

Средствата за ограничаване и спиране на тези заплахи, идващи и от обединенията на държавите като Европейски съюз, НАТО и Съвет на Европа, включват "пълното отхвърляне на антируския им курс (включително намеса във вътрешните работи на Русия)" и формиране на нов модел на съвместно съществуване, осигуряващ сигурното, суверенно и прогресивно развитие на Русия, нейните съюзници и партньори, за което пречели най-вече стратегическият курс на Съединените щати и отделни техни съюзници.


Русия се обяви за "самобитна държава-цивилизация"

© Reuters


Европейските държави трябва "да осъзнаят, че няма алтернатива на мирното съжителство и взаимноизгодно равноправно сътрудничество с Русия, повишаване нивото на тяхната външнополитическа независимост и преминаване към политика на добросъседство с Руската федерация", пише в концепцията.


Само тогава щяло да има благоприятен ефект за сигурността и благосъстоянието на европейския регион и щяло да се помогне на европейските държави "да заемат полагащото им се място в Голямото евразийско партньорство и многополюсния свят."


В изказването си външният министър Сергей Лавров говори за това, че в концепцията са описани заплахи с "екзистенциален характер", т.е. че Русия смята, че срещу нея са насочени интереси, целящи ликвидиране съществуването на тази държава. Това е теза, която Путин повтаря усилено след нахлуването в Украйна и започването на най-мащабната война в Европа от края на Втората световна война насам. Самото име Украйна изобщо не се споменава в обширния документ, в него за нея се говори само веднъж и то с посочения по-горе израз "украинско направление".


Лавров прави и много любопитно уточнение:

"В условията на остри външни заплахи се потвърждава нашата готовност да спазваме принципа за неделимост на сигурността, но само по отношение на тези държави и техните обединения, които проявяват реципрочност по този въпрос."


Външният министър акцентира и на това, че има "нововъведения по отношение на условията за използване на сила при самоотбрана". Ето тази част от концепцията:

"Руската федерация изхожда от факта, че нейните въоръжени сили могат да бъдат използвани в съответствие с общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на Руската федерация и законодателството на Руската федерация. Русия счита член 51 от Устава на ООН за адекватно и неподлежащо на преразглеждане правно основание за използване на сила при самоотбрана. Използването на въоръжените сили на Руската федерация може да бъде насочено по-специално за отблъскване и предотвратяване на въоръжено нападение срещу Русия и (или) нейните съюзници, за разрешаване на кризи, за поддържане (възстановяване) на мира в съответствие с решението на Съветът за сигурност на ООН, други структури за колективна сигурност с участието на Русия в тяхната зона на отговорност, за осигуряване на защитата на своите граждани в чужбина, за борба с международния тероризъм и пиратството."

Владимир Путин на днешното заседание на Съвета за национална сигурност.

© Reuters

Владимир Путин на днешното заседание на Съвета за национална сигурност.


В документа Русия обявява санкциите като законосъобразно основание "за предприемане на симетрични и асиметрични мерки, необходими за ограничаване на подобни враждебни действия, както и за предотвратяване на тяхното повторение в бъдеще".


"Положенията в концепцията предполагат, че антируските действия на неприятелски държави ще бъдат последователно и, ако е необходимо, строго пресичани", допълни Лавров.


"Ясно е фиксирана идеята, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното сътрудничество с Русия е възможно само ако осъзнаят безсмислието на политиката на конфронтация и ако тази политика бъде изоставена в практически действия. От нас зависи да решим доколко Западът е готов да следва тези препоръки", допълни той.


В официалния руски документ Западът е обвиняван за нещо, за което в общи линии я обвиниха значителна част от държавите в ООН по повод агресията на Путин срещу Украйна, и се повтаря мантрата за "естествения ход на историята":

"Правят се опити за ограничаване на естествения ход на историята, премахване на конкурентите във военно-политическата и икономическата сфера, потискане на инакомислието. Използват се широк набор от незаконни средства и методи, включително използване на принудителни мерки (санкции) заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, провокиране на държавни преврати, въоръжени конфликти, заплахи, изнудване, манипулиране на съзнанието на определени социални групи и цели нации. , настъпателни и подривни операции в информационното пространство. Често срещана форма на намеса във вътрешните работи на суверенните държави се превърна в налагането на деструктивни неолиберални идеологически нагласи, които противоречат на традиционните духовни и морални ценности."


Една от целите, които Москва ще преследва в международното хуманитарно сътрудничество звучи така: "Популяризиране и защита от дискриминация в чужбина на отечествените постижения в областта на културата, науката, образованието и изкуството, както и укрепване на имиджа на Русия като държава, привлекателна за живот, работа, обучение и туризъм".


Акцентите в текста са на "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK