ЕС обмисля локално блокиране за вноса на втечнен газ от Русия

ЕС обмисля локално блокиране за вноса на втечнен газ от Русия


Не можем и няма да се върнем към статуквото с Русия като наш основен доставчик на газ. Следователно смятам, че възможността държавите-членки временно да ограничат капацитета за газ, включително втечнен природен газ, от Русия и Беларус, е важно допълнение. Трябва да защитим нашата сигурност на доставките."


Това зави Кадри Симсон, еврокомисарят по енергетиката, през седмицата. Във вторник държавите от Европейския съюз се споразумяха да потърсят правна възможност да спрат руските компании да изпращат втечнен природен газ до ЕС, като позволят на националните правителства да попречат на руските фирми да резервират инфраструктурен капацитет по терминалите, газопреносните мрежи и газохранилищата, съобщиха "Ройтерс" и "Блумбърг".


Министрите на енергетиката на страните от ЕС предложиха новите правила на газовия пазар на ЕС да включват опцията правителствата временно да спрат руските и беларуските износители на газ да наддават предварително за капацитет за LNG.
Предложението е част от преговорната позиция на страните по новите правила на ЕС за газовия пазар. То трябва да се договори с Европейския парламент - процес, който може да отнеме месеци.

  • Подобни идеи не са обвързващи, тъй като руският газ и LNG не са обект на санкции на ЕС. Забрана за внос на суров петрол и петролни продукти по море е наложена само на Русия.
  • 27-те държави от ЕС обещаха да се откажат от руския газ в отговор на нахлуването на Москва в Украйна. Вносът от Русия по газопроводите до Европа е намалял след инвазията, но вносът на LNG се е увеличил.
  • Доставките на руски втечнен природен газ за Европа са нараснали миналата година - до 22 милиарда кубични метра, спрямо около 16 милиарда кубични метра през 2021 г., според анализ на ЕС.

Заместник-министърът на енергетиката на Литва Албинас Зананавичюс каза във вторник, че предложението ще избегне ситуация, при която инфраструктурата за втечнен природен газ, предназначена да помогне на страните да разменят руски газ с алтернативи, всъщност се използва за внос на повече от Москва.
"Изграждате инфраструктура, за да се отървете от доставчика, който манипулира вашите (газови) пазари и ви причини големи трудности - и след това приемате същия доставчик чрез LNG? Има нещо нередно в такава логика", каза той пред Ройтерс.


Ако бъде одобрена, инициативата ще предложи на страните членки начин за спиране на руския внос на втечнен природен газ без прибягване до санкции - които политически са по-трудни за одобряване, защото се нуждаят от единодушно съгласие от всичките 27 държави членки на ЕС. Унгария заяви, че не може да подкрепи преговорната позиция по новия закон на ЕС за газовия пазар, който също включва набор от нови правила за интегриране на повече нисковъглеродни газове.

Първите коментари на юристи са, че най-вероятно ще става дума за упражняване от страна на държавите от ЕС на правото едностранно да определят условията за експлоатация на енергийните си ресурси като изключение от законодателството на ЕС. Това би било компромис за разширяване на едностранните правомощия на държавите с предполагаемо отрицателно въздействие върху либерализацията на единния европейски енергиен пазар.


Непазарно изглежда и фактът, че правителства ще получат право да налагат вето върху договори за резервиране на капацитет в терминалите за приемане и превоз на LNG в своите държави. Но от стратегически съображения да не се допуска режимът на Владимир Путин да използва втечнения газ като политическо и икономическо оръжие може да натежат. Реализирането им засега изглежда по-скоро като средносрочна задача, поне що се отнася до по-зависимите вносители на руски LNG.


Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон този месец призова европейските компании да не подписват нови руски LNG сделки - искане, отправено към бизнеса и от испанския министър на енергетиката Тереса Рибера към фирмите в Испания. Великобритания реши, намираща се вече извън ЕС, спря руския втечнен газ през януари 2023 г. Германия също иска да се откаже от такъв, съобщава "Блумбърг", като се позовава на германски правен документ, без да се посочват срокове.

Натискът за нови правомощия за блокиране на вноса за страните членки се води от Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша, твърди "Блумбърг".


Отделните правителства все още ще се нуждаят от консултации, включително с други страни от ЕС и Европейската комисия, за да използват механизма, но той вече може да ги мотивира да намалят потока на енергийни продукти от Русия.


Според Министерството на енергетиката на Руската федерация износът на LNG от Русия за всички направления през 2022 г. се е увеличил със 7.8% спрямо 2021 г. до 45.7 милиарда кубически метра.


Според консултантска компания B1 (бивш EY в Русия), делът на Европа, включително Обединеното кралство, в износа на LNG от Русия през 2022 г. възлиза на 50.5% (22.3 милиарда от 44.2 милиарда кубически метра) срещу 46.3% година по-рано.


Доставките на LNG от Русия за страните от ЕС и Обединеното кралство са се увеличили с почти 19% миналата година.


Най-големите вносители на руски втечнен природен газ в Европа според B1 през миналата година са били Франция (7.9 млрд. куб. м или увеличен внос с 44% спрямо 2021 г.), Белгия - 6 7.9 млрд. куб. м (увеличение от 2,3 пъти), Испания - 5 7.9 млрд. куб. м (+44%) и Нидерландия - 2.4 7.9 млрд. куб. м (-18%). Също през 2022 г. Обединеното кралство (до март), Португалия, Италия, Гърция и Литва са внасяли руски LNG, но през януари 2023 г., според B1, не е имало доставки за тези страни.


Олга Белоглазова, ръководител на Московския енергиен център B1, отбелязва пред московския в."Ведомости", че през януари-февруари 2023 г. е продължила тенденцията на нарастване на доставките на LNG от Русия за Испания и Франция. "Испания увеличи покупките 3 пъти за два месеца, Белгия - 1.6 пъти", обяснява тя. Франция в същото време намали вноса с 33%.


Според Международната група на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL) Русия е на 4-то място в света по обем на износ през 2021 г. след Австралия (78.5 млн. т.), Катар (77 млн. т.) и САЩ (67 млн. т.).


В Русия има два завода за втечнен природен газ с голям капацитет:

  • Yamal LNG (прогноза за производство за 2022 г. - 29 млрд. куб. м) на компанията "Новатек"
  • Сахалин-2 (15.87 млрд. куб. м през 2022 г.) на "Газпром".

Също така в края на 2021 г. в Русия работеха 17 малки завода за LNG с общ капацитет от 342 млн. куб. м и среднотонажен завод "Криогаз Висоцк" (съвместно предприятие на "Новатек" и Газпромбанк) за 910.8 млн. куб.м. През септември 2022 г. Газпром започна производство на втечнен природен газ в завод близо до компресорна станция Портовая с капацитет от 1.5 милиона тона годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK