Русия си прави собствен вариант на IMAX

Русия си прави собствен вариант на IMAX

© Kyle Smith, uniplash.comВ Русия е разработен местен вариант на световно известния кино формат IMAX, като според създателите му той е с "аналогични характеристики".


Московският в."Ведомости" съобщи, че това е продукт на най-големия разпространител на кино в страната "Централ партнершип" (част от групата "Газпром-медиа"). Нарича се "Космакс" и в момента е в процедура по патентоване, за да се избегнат бъдещи проблеми със създателите на IMAX.


Вадим Верешчагин, генерале директор на "Централ партнершип", разказва за изданието, че "технологията съвместява максимално прецизно и наситено изображение с дълбок и детайлизиран звук".
Канадската компания, която притежава IMAX, напусна руския пазар на 1 юни миналата година заради санкциите срещу страната по повод военната агресия, започната от Владимир Путин срещу Украйна.

По данни на изследователската компания "Невафилм Research", през 2021 г. в Русия е имало 50 кинозали със стандарта IMAX. От тях 29 принадлежат на най-големата мрежа от кина, обединяваща "Синема парк" и "Формула кино". Тя съди с IMAX Corporation. На 22 март 2023 г. Московският арбитражен съд нареди на IMAX да изпълни договорите с кината на веригата. Но досега, както казва генералният директор Алексей Васясин, компанията не е възобновила работа. IMAX може да оспори арбитражното решение в рамките на един месец.


Верешчагин от "Централ партнершип" твърди, че инвестицията в "Космакс" не надхвърля 5 млн. рубли (под 60 хил. евро по сегашния обменен курс). Първият филм, който ще бъде показан в този формат, е "Вызов" (Предизвикателството) - първият в историята, заснет в космоса при престоя на Юлия Пересилд, изпълнителка на главната роля) за 12 дни в Международната космическа станция.


След премиерата разработката ще бъде изкарана на пазара за тези собственици на кина и мултиплекси, които са готови да инвестират в специална зала с дигитален киноапарат и висококачествена озвучителна система за постигане на т.нар. ефект на потапяне в преживяването.


Преди войната делът на такива зали в Русия е бил 5.4%, а след това е намалял на 4.5%. Към ноември 2022 г. в цяла Русия е имало 5323 зали. Собствениците им търсят всякакви начини да оцелеят след оттеглянето на водещи разпространители на филми, които носеха основните им приходи. Кат оалтернативи бяха изпробвани излъчвания на телевизионни сериали и руски/съветски филми, включително анимация за деца.


Данни на "Невафилм Research" показват, че средно до 10% от всички касови приходи са се падали до 2022 г. на билетите за IMAX (обичайно, те са около 50% по-скъпи), а икономическият успех на "Космакс" зависи от това дали руските продуценти ще се заинтересуват да снимат в тази технология и особено дали ще могат да преформатират вече заснети филми.


В края на март съд в Москва задължи компанията IMAX да се върне в Русия, за да изпълнява договорите си, включващи доставка на филми в този формат и обслужване на техниката, която иначе трябва да се използва единствено за такива филми. Ако решението не бъде изпълнено, ще се налага неустойка от по 200 хил. рубли на ден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK