Украински срещу руски дронове: Киев трудно ще запълни пропастта

Украински срещу руски дронове: Киев трудно ще запълни пропастта

© ReutersВ невзрачен индустриален район в Северна Украйна двама бивши ръководители на "Майкрософт" и екип от инженери произвеждат военни дронове, които могат да пътуват на дълги разстояния и да носят големи товари.


AeroDrone, която произвеждаше дронове за опрашване на култури преди войната и сега снабдява въоръжените сили на Украйна, прави безпилотни самолети, които могат да носят до 300 кг или да летят до няколко хиляди километра в определени конфигурации.


Докато Украйна се стреми да намали зеещата пропаст между собствения си военен капацитет и този на Русия, Киев казва, че разширява програмата си за дронове както за разузнаване, така и за атакуване на вражески цели във все по-голям обхват. Надява се, че местните производители на дронове като AeroDrone ще му помогнат да постигне амбициозните си цели.
Правителството вече работи с над 80 базирани в Украйна производители на дронове, каза министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников пред "Ройтерс". Той каза, че Киев се нуждае от стотици хиляди дронове, много от които иска да получи от бързо разрастващата се местна индустрия. В момента военните използват десетки модели местни и чуждестранни дронове, които изпълняват "широк спектър" от роли, каза Резников в писмени отговори на въпроси. "Дроновете потенциално променят играта на бойното поле по същия начин, по който прецизните западни MLRS станаха миналата година", каза Резников, имайки предвид оръжията на ракетната система за многократно изстрелване.


Безпилотните летателни апарати и други дронове са само един елемент от война, в момента доминирана от артилерия, пехота и ракети. Москва успя да порази цели в Украйна с ракети с голям обсег, каквито Киев няма. "Не си струва да очакваме паритет в близко бъдеще", каза Резников за затваряне на пропастта във въоръжението. Той добави: "Русия също работи върху подобряването на своите дронове".


Надграждане


Киев се надява да използва западните доставки на бойни танкове и бойни машини на пехотата през следващите месеци, за да започне контранастъпление, за да завземе обратно части от окупираната територия на юг и изток.


За Украйна, чиято икономика е унищожена от войната и чието правителство сега разчита на международно финансиране, безпилотните самолети представляват сравнително евтин начин за отвръщане на удара срещу огромната руска армия. Украйна заяви, че ще похарчи близо 550 млн. долара за дронове през 2023 г. и е създала щурмови звена за дронове във въоръжените си сили.


Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов каза пред "Ройтерс", че безпилотните превозни средства, които се блъскат в целта си и се взривяват - така наречените дронове камикадзе - ще бъдат особен фокус за Украйна през 2023 г.


Ракетите на САЩ, грешките на Русия: как Китай изучава войната в Украйна
Ракетите на САЩ, грешките на Русия: как Китай изучава войната в Украйна


Специалистът по бойни действия с дронове Джеймс Роджърс, професор в Университета на Южна Дания, каза, че капацитетът на Украйна за дронове все още изостава от Русия и нейните произведени в Иран безпилотни самолети камикадзе Shahed-136, които са били използвани от Москва за насочване на украински енергийни съоръжения от месеци. Украйна е получила значителни доставки на дронове от своите партньори, от оборудвания с ракети турски "Байрактар ТВ2" до норвежкия разузнавателен дрон Black Hornet, който тежи по-малко от 33 грама.


Сега Киев засилва собственото си производство. Тарас Чмут, украински специалист по отбраната, казва, че вътрешното производство на въздушни дронове в страната е нараснало три или четири пъти от началото на миналогодишната инвазия. Неговата оценка беше, че капацитетът за производство на такива дронове в страната е "няколко хиляди" годишно, ако финансирането и доставките на части са стабилни.


Чмут оглавява неправителствена организация, наречена Come Back Alive, която казва, че е събрала десетки милиони долари от групово финансиране за доставка на оборудване за военните, включително въздушни дронове. Той добави, че размерът на общия флот от безпилотни самолети на Украйна се е увеличил "десетки пъти" от февруари 2022 г. поради нови доставки както от чужбина, така и от Украйна, както и тези, дарени от организации като неговата.


Резников каза, че Украйна е увеличила капацитета си за производство на дронове "няколко пъти" след инвазията на Русия през февруари миналата година и че сега е в състояние да произвежда дронове, които работят във въздуха, на сушата и в морето. Министерството на отбраната отказа да предостави данни за производството на дронове.


По-дълъг обсег


Една област на фокус е разработването на дронове във въздуха, които могат да пътуват на по-големи разстояния, каза Резников. Киев търси ракети с по-голям обсег от съюзниците си, които биха могли да ударят цели на няколкостотин километра, но досега е отхвърлян.


AeroDrone казва, че един от неговите модели, наречен Enterprise и базиран на рамката на лек самолет, може да лети над 3000 километра при определени обстоятелства.


Компанията се управлява от Дмитро Шимкив и Юрий Педерий, които се запознават, докато работят в офисите на "Майкрософт" в Киев, където Шимкив се издига до мениджър на страната, а Педерий отговаря за основен отдел. Те казаха, че военните им договори стриктно ограничават това, което компанията може да разкрие, но казаха, че Enterprise и друг модел, наречен Discovery, могат да се използват за голямо разнообразие от тактически цели, благодарение на полезните товари съответно от 300 килограма и 80 килограма.


Какво казва международното право за инцидента с дрона над Черно море
Какво казва международното право за инцидента с дрона над Черно море


Един от самолетите на компанията може да струва между 150 хил. и 450 хил. долара в зависимост от модела и конфигурацията, която може да включва функции като система против заглушаване за противодействие на руските смущения в сигнала.


По време на посещение в края на февруари в работилницата на AeroDrone инженери в сини палта се суетяха около металния корпус на лек самолет, който формира скелета на дрона Enterprise. "Той може да носи 200 кг на 1200 км", каза Шимкив за Enterprise. Посочвайки пилотската кабина, която е проектирана да побира пилот, той каза: "Сега това ще бъде полезният товар."


Министерството на отбраната каза, че AeroDrone има договори за доставка на два вида дронове с голям обсег, но отказа да разкрие повече подробности. Министерството отказа да уточни максималния обсег на сегашния флот от безпилотни самолети на Украйна, но голяма държавна украинска оръжейна компания обяви през декември, че е провела успешни тестове за щурмови дрон с бойна глава от 75 кг и обхват от 1000 км.


Руска територия


Обхватът и мощността на украинските дронове е чувствителен въпрос. Русия каза, че някои украински дронове са успели да влязат зад фронтовите линии, въпреки че украинските официални лица обикновено отричат отговорност за предполагаема дейност на дронове на руска територия.

През декември Русия каза, че украински дронове са атакували две руски въздушни бази, в които има бомбардировачи с далечен обсег дълбоко в собствената ѝ територия и са загинали трима служители на руските военновъздушни сили.

Министерството на отбраната в Киев заяви: "Украйна няма връзка със събитията, случващи се на руска територия". През последните седмици руски официални лица съобщиха за най-малко шест инцидента, включващи свалени дронове или извършване на атаки на територията на страната, някои от които те публично обвиниха Украйна.


"Рояк от безпилотни комари": какво ще променят морските дронове на Украйна
"Рояк от безпилотни комари": какво ще променят морските дронове на Украйна

На въпрос на "Ройтерс" дали Украйна използва дронове за поразяване на цели в Русия, министърът на отбраната каза: "Всичко, което се случва на територията на Русия, е въпрос само на Русия. Украйна не е терористична държава или нападател".


Говорейки за атаките като цяло, ръководителят на Съвета за национална сигурност Данилов каза, че на теория някои удари на руска земя могат да бъдат оправдани при определени обстоятелства. "Ако има съоръжение, което причинява щети на страната ни... Трябва да унищожим тези съоръжения. Това е война", каза Данилов пред Ройтерс през февруари. "И ние не сме виновни, че тя (целта) се намира на територията на Русия."


Разширяващи се бариери


Но предизвикателствата за разширяване на местното производство остават. Чмут, специалист по отбраната, каза, че една от пречките пред масовото производство е зависимостта от доставени от чужбина части като двигатели и комуникационни системи. Той и AeroDrone казаха и че получаването на части през митницата може да бъде предизвикателство.


Процесът за получаване на сертификат за военна употреба също е бил проблем. Резников каза, че министерството е рационализирало процеса, като го е намалило до няколко седмици, докато преди това отнемаше до две години.


Украински срещу руски дронове: Киев трудно ще запълни пропастта

© Reuters


Шимкив от AeroDrone каза, че отделно правителствено решение за разхлабване на регулациите за внос на стоки с двойна употреба, включително дронове и части за дронове, е улеснило живота на производителите. Той обаче добави, че остава място за подобрение в премахването на бюрократичните пречки като цяло.


Министерството на отбраната заяви, че работи с местни производители на дронове както за увеличаване на производствения капацитет, така и за стандартизиране на продукцията, за да се опрости обслужването и обучението. Данилов, ръководителят на Съвета за национална сигурност, призна, че Украйна разчита на други страни за повече високотехнологични компоненти за дронове.


"Опитваме се да задоволим нуждите си в този сектор с местно производство, но осъзнаваме, че е малко вероятно да успеем да задоволим всичко", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK