Г-7 и ЕС готвят забрана за възобновяване на доставките по руски газопроводи

Г-7 и ЕС готвят забрана за възобновяване на доставките по руски газопроводи

© ReutersГ-7 и Европейският съюз ще забранят вноса на руски газ по маршрути, където Москва е ограничила доставките, според служители, участващи в преговорите. За първи път след инвазията в Украйна търговията с газ по тръбопроводи е блокирана от западните сили, пише "Файненшъл таймс".


Решението, което трябва да бъде финализирано от лидерите на Г-7 на срещата на върха в Хирошима тази седмица, ще попречи на възобновяването на руския износ на газ по тръбопроводи по маршрути към страни като Полша и Германия, където Москва прекъсна доставките миналата година и предизвика енергийна криза в Европа.


Един от служителите, пожелали анонимност, каза, че ходът е, "за да се гарантира, че партньорите няма да променят решението си в хипотетично бъдеще".
В проект на изявление на Г-7, видян от "Файненшъл таймс", се казва, че групата от водещи икономики ще намали допълнително използването на руски енергийни източници, "включително като предотврати повторното отваряне на пътища, които преди това са били затворени от Русия, използваща енергията като оръжие", поне докато "се стигне до решение на конфликта".


Въпреки че е малко вероятно мерките да засегнат непосредствените газови потоци, те подчертават дълбоката решимост в Брюксел да се направи постоянно бързото и болезнено откъсване от десетилетията на зависимост от руската енергия.

Забраната е силно символична, тъй като в началото на войната ЕС избягваше да налага санкции към притока по тръбопроводи предвид огромната зависимост от газа на Москва. Русия все пак намали доставките, предизвиквайки скок в цените на газа до над 10 пъти спрямо обичайното им ниво.

Но през последните месеци цените паднаха значително, тъй като Европа успешно намали търсенето през зимата, ускори навлизането на възобновяема енергия и намери алтернативни доставки, например пренасяни по море товари с втечнен природен газ.


Делът на Москва в европейския внос на газ е намалял от повече от 40 процента до под 10 процента, а меката зима е увеличила наличностите в газохранилищата на ЕС.


Петролопроводите, за които Русия е намалила доставките, включително северната част от петролопровода "Дружба", която снабдява рафинерии в Германия и Полша, също могат да бъдат блокирани съгласно мерките на ЕС за предотвратяване на възобновяване на потоците.


Русия засекрети за година данните за добив на петрол и газ
Русия засекрети за година данните за добив на петрол и газ

Ембаргото се обсъжда от дипломати като част от 11-ия пакет от санкции на ЕС. Европейската комисия каза, че няма да коментира дискусии за санкции или изтичане на информация.


Дипломат от ЕС коментира, че предложението се нуждае от повече разяснения от Брюксел, за да покаже как ще се промени "статуквото", особено предвид че част от потоците от Казахстан тече през "Дружба".


Берлин и Варшава, въпреки че имат изключение от санкциите за руския петрол, заявиха, че доброволно ще прекратят доставките на суров петрол през "Дружба" миналата година, въпреки че Полша продължи да получава доставки, докато Русия не ги прекъсна през февруари. Германските рафинерии спряха да поръчват руски суров петрол от началото на тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK