Да защитаваш територия колкото България: как Русия укрепи фронта в Украйна

Да защитаваш територия колкото България: как Русия укрепи фронта в Украйна

© ReutersБез числено превъзходство, с трудно постижим елемент на изненада, с по-къса фронтова линия (и по-голяма концентрация на сили), отколкото през есента - украинската контраофанзива се сблъсква с редица изпитания.


Едно от тях: Русия се подготвя внимателно, както сочат нови анализи на сателитни снимки, направени от Би Би Си и "Файненшъл таймс".


Те показват, че от укрепления по протежение на плаж на летен курорт до противотанкови ровове, опасващи водещи пътни артерии, Русия е успяла да изгради сериозни укрепления, за да отбранява контролираната от нея в Украйна територия с размер 100 хил. кв. км - почти колкото България. Редици отбранителни линии с по 5 км една между друга и допълнени от доста по-трудните за засичане мини позволяват покриване на дълги участъци от фронта.
Киев може да се готви с месеци за контраофанзивата си, но Москва прекара това време, за да укрепи защитата си с мрежа от окопи, противотанкови заграждения, известни като "драконови зъби" и "таралежи", бодлива тел и обширни минни полета. И всичко това - често оформено в много линии на отбрана.


Какво е известно до момента за укрепленията на Русия и какво означава за Украйна?


Най-сериозната отбрана е на юг


По фронтовата линия с дължина 1000 км и (според западен представител) 200 хил. военни най-добре укрепеният участък е в Запорожка област. Тъкмо тя заема централно място в повечето анализи на възможните сценарии как ще се развие контраофанзиваха: според едни експерти през контролирания от руснаците Токмак (където вече имаше украински нападения) и Орихив към Мелитопол по крайбрежието на Азовско море, според други изборът ще се спре на точка на изток, тръгвайки от контролирания от Украйна Вухледар (Угледар), край Запорожка област.


Пътят през Токмак би бил изпитание: този и други важни транспортни точки в района са напълно опасани от отбранителни съоръжения. Тъкмо за Токмак обаче има сведения за евакуация на цивилни, за да се превърне градът в крепост. Две отбранителни линии са изградени северно от града - посоката, от която може да нападне Украйна. Третата е около самия град. По протежението им вероятно има обширни минирани участъци.


Сателитни изображения показват къде има защитни съоръжения в Запорожка област.

© Reuters

Сателитни изображения показват къде има защитни съоръжения в Запорожка област.


В части от областта спътникови снимки показват до шест линии на отбраната (макар че, както се казва в доклад на британския изследователски център RUSI, средният брой за Русия е 2-3). Този участък е изключително важен за Украйна, която иска да прекъсне сухопътната връзка на Крим с руската територия (през окупираните територии на Украйна). Особено силно укрепен е районът на летището край Бердянск, важен хъб за руските военни самолети.


Очакването на атака там, заедно с топографията на региона (равна повърхност) позволиха да се даде приоритет на изграждането на отбраната в Южна Украйна още през ноември. Особео важни, според старши изследователя от мозъчния тръст Foreign Policy Research Institute Rob Lee, са Бердянск и Мелитопол: овладяването на който и да било от двата града ще улесни значително кампанията.


Крим


Северната граница на Крим също е добре укрепена. Анексираният от 2014 г. полуостров се използва като плацдарм за южния компонент на инвазията на 24 февруари 2022 г.; силите от Крим свариха Киев неподготвен и овладяха Херсонска област.Тъкмо в Крим в края на зимата и началото на пролетта течеше трескава подготовка, макар към април мрежите от окопи още да не бяха свързани. Причината за забързването вероятно е размразяването на земята, но според анализатора Брейди Африк от American Enterprise Institute даните сочат рязко увеличаване на скоростта, щом условията се подобряват.


Вече прокараните съоръжения същевременно опасват ключови за армията транспортни точки, даващи лесен достъп до полуострова: от Армянск на север до Джанкой на северозапад.


Би Би Си откроява и плаж по западното крайбрежие, осеян с бункери, окопи и две линии "драконови зъби", както също са известни пирамидалните противотанкови заграждения. При заснемането през март наблизо се виждат материали за продължаване на фортификационната дейност (т.е. към момента тя е в ход). Предвид ограничените военноморски способности на Украйна обаче някои експерти виждат в тоза предпазна мярка на Русия, а не непременно подготовка за контраофанзивата.


Донбас


На изток, в обширни райони около овладените от нея Северодонецк, Лисичанск и Попасна, Русия също изгради линии на отбрана на различни нива през май-юни 2022 г., когато напредваше в района. Редици "драконови зъби" са отчасти резултат от работата на частната военна компания "Вагнер", която създаде и сходни съоръжения по границата между Русия и Украйна.


Русия забавя ударите с дронове в Украйна, Пригожин гради "паралелна структура"
Русия забавя ударите с дронове в Украйна, Пригожин гради "паралелна структура"


Северната граница на Луганска област (където са Северодонецк и Лисичанск) също е опасана; това е друг често описван сценарий, който включва атака срещу Луганска област от Харковска, вероятно в района на Купянск, отвоюван от Киев при есенната контраофанзива миналата година.


Би Би Си дава пример и с село Ривнопил, северно от унищожения в хода на войната Мариупол, в югоизточната част на Донецка бласт. Русия очаква Украйна да опита да си върне стратегически важния Мариупол, затова около Ривнопил, на 55 км северно от Мариупол, са изградени множество кръгови окопи. Купчината в средата на всеки от тях може да е или за защита на артилерията, или за да се гарантира стабилността на оръдията. Формата на окопите позволява на войниците да придвижват артилерията така, че да се прицелват във всяка посока.


На какво се надява Русия


Според военни анализатори системите от канавки, препятствия, окопи и (в дъното) артилерия няма да са достатъчни за спиране на украинците, но ще ги забавят, отбелязва "Файненшъл таймс".


Всеки ход е важен в момент, когато у Киев се засилва усещането за решаващото значение на контраофанзивата за бъдещата западна подкрепа за Украйна, а и когато трябва да се укрепи бойният дух при известна умора у населението. Същевременно, при сериозни нива на изтощение и противоборство в руските редици, отвоюването на обявените за анексирани миналата година украински провинции или Крим би било тежък удар за силите на Москва.


Да защитаваш територия колкото България: как Русия укрепи фронта в Украйна

© Reuters


Киев вече подготвя почвата с т. нар. оформящи операции, саботаж, удари срещу командни центрове и други военни обекти, свързвани с Украйна (макар и не припознати) атаки с дронове, в последните две седмици. Ходове като тези при светкавичната контраофанзива на североизток през есента същевременно все още се очакват.

Силно укрепените точки на фронта - и отвъд него - може да показват какво очаква Русия, но може и да са местата, до които Москва се надява да отведе украинската армия. Русия може да знае, че Украйна ще вижда тези места на сателитни снимки; може да иска да отведе силите ѝ до други, на които няма такива укрепления, но които са миинирани.


Според изследователя от киевския Национален институт за стратегически изследвания Микола Белесков е изключително трудно да се пробие такава защита без сериозни загуби, а успехът изисква добър синхрон между различните единици, артилерията, противовъздушната отбрана и други.


Сами по себе си препятствията не спират силите. Ще са ефективни само ако се управляват правилно и се допълват с артилерийски огън, авиация и маневри на резерва.

Микола Белесков,
изследовател

RUSI посочва още едно изпитание за Украйна: понтонните мостове, при чието разполагане Русия устойчиво показва компетентност. Според RUSI Москва е склонна да унищожава мостове дори да смята, че може пак да се наложи да ги използва, заради увереността, че бързо може да действа с понтонните, защото оценява, че щетите по украинските сили са много по-големи от неудобствата, свързани с изграждането на понтонни мостове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK