Шойгу по дяволите, дайте военно положение: "опасното" интервю на Пригожин

Стопкадър от интервюто на Константин Долгов и Евгений Пригожин

Стопкадър от интервюто на Константин Долгов и Евгений ПригожинПрокремълски технолог, свързван с човек от администрацията на президента, изгуби работата си ден след като интервюира основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин. Добилият световна известност Пригожин не спира да говори пред и на медиите в последните месеци, но тъкмо това интервю, ако се вярва на Константин Долгов, е било причината той да си отиде от проекта "Телега ONLINE", иначе подкрепящ властта.


"В прав текст ми казаха: уволнен съм заради интервюто с Пригожин", обясни той в "Телеграм". Кадри на проекта "ми признаха, че решението за уволнението е дошло след обаждане "от горе", продължава. "Тези тайнствени "звънящи" от нещо са се обидили на заявления на Пригожин, прозвучали в отговорите му. На Евгений Викторович те, изглежда, нищо не могат да направят." Позицията на проекта е, че той и сам смятал да напусне.


Едни обърнаха внимание, че Долгов, бивш проруски активист от Харков, съден за хулиганство, е име със солиден гръб, работил с "идеолога на путинизма" Владислав Сурков, по-късно - и със заместник-ръководителя на президентската администрация Сергей Кириенко. Според руската служба на Би Би Си изборът на Долгов като интервюиращ насочва вниманието към информацията за конфликт между министъра на отбраната Сергей Шойгу (който враждува с Пригожин) и самия Кириенко, дошла преди дни от бившия офицер Игор Гиркин - с възможността тя да се окаже вярна.
Чуха се и коментари, че тъкмо Долгов бе човекът, заявил, че на събитието, където бе взривен военният блогър Владлен Татарски, можел да бъде Пригожин. Основателят на "Вагнер" сам каза, че ще помогне на Долгов, и се обърна към "Телега": "Опитайте се да ми затворите устата."


Криза в Кремъл или сигнал към Пригожин: защо бе убит руският "военен блогър"
Криза в Кремъл или сигнал към Пригожин: защо бе убит руският "военен блогър"


Какво може да е притеснило руските власти - ако ги е притеснило наистина?


Следва обобщение на най-острите послания, отправени от Пригожин и откроили се в руски издания. В него на места преобладава преразказът вместо прякото предаване на думи, предвид използвания вулгарен, оскърбителен (но и характерен за него) език от основателя на ЧВК "Вагнер". Заканата му по адрес на Шойгу е по-силна, отколкото в заглавието, и отпраща към времето на нацистите.


Пригожин е известен с директния си подход, но в това интервю, продължило 77 минути, някои от заявленията са необичайно дръзки дори по неговите стандарти.


"Направихме от Украйна нация"


Пригожин е безпощаден за провалите на войната ("наричана "специална военна операция" в Русия). "Подходихме грубо, с ботуши из цяла Украйна в търсене на нацистите... Смляхме всички, които можахме." След излагането (думата е по-груба) "си тръгнахме" от Киев и Херсон и "нещо не ни се получава", продължава той.


Специалната военна операция бе направена в името на "денацификацията", а направихме от Украйна нация, известна в целия свят. Те са като гърците или римляните от времето на благоденствието.


Евгений Пригожин


"Ние, кой знае как, милитаризирахме Украйна"


И другата заявена цел - "демилитаризацията" - се проваля: "Ако в началото на спецоперацията имаха условно 500 танка, сега имат 5000. Ако тогава умело се биеха 20 хиляди бойци, сега 400 хиляди. Как го демилитаризирахме? Сега излиза, че ние, напротив, кой знае, сме милитаризирали Украйна."


"Днес ЧВК "Вагнер" е най-добрата армия в света" и макар от коректност руската да трябва да се постави на второ място, "мисля, че украинците днес са една от най-силните армии":


Имат високо ниво на организация, високо ниво на подготовка, високо ниво на разузнаването, различно въоръжение. Работят с всякакви системи - със съветски, с натовски - еднакво успешно. При тях всичко е за постигането на върховната цел, както при нас във Великата отечествена война.


Евгений Пригожин


Коментира и събитията в Белгородска област, където властите съобщиха за проникване на "украински диверсанти" (а отговорност поеха формирования на руснаци към армията на Киев), с констатацията, че Русия не е готова да противодейства на тази атака: "Къде е гаранцията, че утре няма да дойдат в Москва?"


"Трябва да работим само върху войната"


Със сегашния подход Русия само може да се издъни, затова трябва "да въведем военно положение, да обявим нови вълни на мобилизация, да прехвърлим всички, които можем, към производството на боеприпаси", казва той. Без нови пътища и инфраструктурни обекти. "Трябва да работим само върху войната."


Русия трябва да живее по образа на Северна Корея за определен брой години, да затвори всички граници, да спре да бъде глупава, да вземе всичките си младежи от чужбина и да работи здраво. Тогава ще стигнем до някакъв резултат.


Евгений Пригожин,

основател на ЧВК "Вагнер"


"Ние сме пълноценна армия"


Пригожин вижда и интересна хипотеза: ако при 6000 души (както твърди), способни да управляват рота, във "Вагнер", на бойците му се дадат 200 хил. души, те биха могли да "вземат под контрол целия Донбас". Предвид опита на ЧВК "Вагнер" по света той знае "как воюват американци, французи, как воюват безполезните войски на ООН и как воюват африканските племена".


Пълноценна армия сме. Защо не ни разрешиха? Това стана заради интриги, от страх, че когато дадена структура се разраства, тя може да започне да диктува условията и, условно, да дойде с танкове в Москва.


Евгений Пригожин,

основател на ЧВК "Вагнер"


Руското военно ръководство


Конфликтът с руския министър на отбраната Сергей Шойгу е стара тема за Пригожин; той обвинява него и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за провалите на бойното поле, другаде - че напредъкът върви бавно. Напрежението изплува отново на повърхността със систематичните критики за забавяне на доставките на боеприпаси на фронта в Бахмут.


"Най-шумният хулиган": залязва ли звездата на Пригожин
"Най-шумният хулиган": залязва ли звездата на Пригожин


Пригожин дава да се разбере (с груб изказ), че "Вагнер" няма да се унижава. "Основният проблем е в Шойгу и Герасимов. Това са двама души, които с решенията си ни блокираха за всичко, независимо от заявленията на президента, че има снаряди." Последната поредица обвинения към двамата бе при обявяването, че Бахмут е в ръцете на "Вагнер" миналата събота.


Предлага бившият заместник-министър на отбраната Михаил Мизнцев, командвал обсадата на Мариупол и освободен от длъжността, а след това постъпил във "Вагнер", да поеме поста на Шойгу. Сергей Суровикин, който няколко месеца командваше силите в Украйна и бе заменен от Герасимов, пък според Пригожин трябва да оглави тъкмо Генералния щаб. "Това би било нормална структура."


За политическата лоялност


Отношението си към Шойгу - но и към президента Владимир Путин - обяснява така:


Политическото ми верую: обичам родината, вслушвам се в Путин, Шойгу на сапун, ще продължим да воюваме.


Евгений Пригожин,

основател на ЧВК "Вагнер"


Едва преди две седмици той говореше в друго интервю за "щастливия дядо, който мисли, че всичко е наред". По-късно изключи да става дума за Путин.


"Вартоломеева нощ"


Шойгу е на прицел и заради "безгрижния живот" на децата на елита (дава примери с негови близки), които "се мажат с кремове и показват това в "Инстаграм"." Децата на "обикновените хора", обратно, гинат на фронта, а "майка плаче за сина си". Препоръча на елита да изпрати децата си на война, за да се избегне ситуация като през 1917 г. - с революция: "Когато първо се изправят войниците, а след това техните близки. И е напразно да се мисли, че те са стотици, сега има десетки хиляди роднини на убитите. Сигурно ще са стотици хиляди. Няма къде да се измъкнем от това."


И всичко ще свърши с нещо, което изведнъж ще стане Вартоломеевата нощ. Тлъстините на децата на елита ще свършат с това, че хората ще ги вдигнат на вили.


Евгений Пригожин,

основател на ЧВК "Вагнер"


Два сценария за войната


В "оптимистичния" Пригожин не вярва особено: Европа и Америка да се отдръпнат от конфликта, китайската дипломация да триумфира, да "се съгласим, че всичко, което вече сме заграбили, е наше, а всичко, което не е заграбено, не е наше". Песимистичният: украинците да дават ракети, да подготвят войски и настъплението да продължи, вероятно някъде успешно, с възстановяване на границите до 2014 г., "това лесно може да стане", дори да се стигне до атака на Крим и опит за взривяване на Кримския мост.


Затова трябва да се подготвим за тежка война.


Евгений Пригожин,

основател на ЧВК "Вагнер"


"Ядрената бомба е брадва"


"Ние устроихме тази битка", казва. Ако се скараш със съседа си, може да се сбиеш, но да отговориш с брадва на три писма е "странна ситуация". "Ядрената бомба е брадва. Няма нужда да тичате след съсед с брадва." Доказателството трябва да е на бойното поле.


В хода на войната руското ръководство неведнъж се заиграваше с възможността за използване на ядрени оръжия, призиви се отправяха и от подкрепящи твърдия подход във войната. Русия започна вчера да изпраща ядрени оръжия в Беларус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK