Русия постави условия за мир по-тежки дори от преди агресията срещу Украйна

Русия постави условия за мир по-тежки дори от преди агресията срещу Украйна

© ReutersРусия постави днес условия за постигане на мир в Украйна, които се оказват още по-тежки от тези, които изброи президентът Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. в момента, когато армията вече нахлуваше оп негова заповед в Украйна.


Според Михаил Галузин, зам.-министър на външните работи на Русия, "за постигане на всеобхватен, справедлив и стабилен мир Украйна е длъжна да се върне към неутрален извънблоков статут, фиксиран в декларацията за държавния ѝ суверенитет от 1990 г., и да се откаже от встъпванетоо в НАТО и ЕС".


Забрана от Москва за украинското еврочленство е ново условие, макар че от месеци насам в публични изказвания руски дипломати и представители на ръководството са казвали, че това е вече неприемливо по същия начин, както участието в НАТО.
Русия смята още, че уреждането е възможно само след прекратяване на военните действия от страна на украинските сили и прекратяване на доставките на оръжия от Запада, добави Галузин.


Освен това Украйна трябва да признае "новите териториални реалности, възникнали в резултат на реализацията на правото на народите на самоопределение", каза той.

  • Териториалните реалности са заграбени с агресия територии, обявени от Москва за част от Русия, но този статут е признат само от шепа държави и то силно зависими от Москва.

  • През 2014 г. след референдум, чието провеждане е признато за несъответстващо на международните стандарти, приети от самата Русия, в състава на Руската федерация влиза Крим, а през есента на 2022 г. Херсонска и Запорожка области, както и т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

  • Киев смята тези територии за окупирани, а и съгласно руския закон не може да се провежда подобно гласуване там, защото в тях действа военно положение, обявено от Москва.


Също така, за разрешаване на конфликта е необходимо да се гарантира защитата на жителите на Донбас, да се постигне демилитаризация и денацификация на Украйна и да се премахнат заплахите за сигурността на Русия, идващи от територията на тази страна, добави Галузин.

Какво се има предвид под "Донбас" в случая не е ясно, тъй като там има две украински административни области (Донецка и Лугатска) и след повече от една година война руската армия не успява да ги контролира изцяло, макар да са обявени за част от федерацията. В Херонска и Запорожка области ситуацията е още по-объркана за Москва.


Друг важен елемент от споразумението, каза руският зам.-министър, е защитата на правата на рускоезичните граждани и националните малцинства [в Украйна]. За да се постигне мир в страната, е необходимо да се фиксира държавният статут на руския език на законодателно ниво. Необходимо е също да се постигне спазване в Украйна на основните човешки права, включително правото на свобода на религията, заключи заместник-министърът на външните работи.

Условието за руския език като държавен, т.е. задължение навсякъде да има надписи и на руски, както и на руски език да се превеждат официалните документи, закони и кореспонденция, също е ново.


В отговор на Галузин съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк, изложи в "Туитър" контраусловия, някои от тях - нови, които украинската страна смята за реалистични.


Сред тях са:

  • незабавното изтегляне на руските войски от Украйна
  • признаването на суверенитета на постсъветските държави
  • екстрадирането на военни престъпници авторите на войната
  • създаването на демилитаризирана зона на руска територия
  • намаляване на брой ракети с голям обсег.
  • свикването на международна конференция за контрола върху руския ядрен арсенал
  • законово формализираните "репарационни плащания", включително доброволния отказ на Москва от конфискувани активи в други страни в полза на Украйна.


Изтеглянето на руските войски от украинска територия е едно от първите условия по украинската "формула на мира", представена от президента Володимир Зеленски. Руското външно министерство, коментирайки предложенията на Зеленски, заяви, че Москва няма да преговаря при тези условия, а Кремъл видя в думите на украинския лидер потвърждение на позицията на Киев за отказ от диалог. Арестът на руски активи в страни, наложили санкции срещу Москва, и плановете за прехвърлянето им в Украйна, бяха сравнени от руските власти с кражба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK