В Полша ще разследват опозицията за действия, довели до "неправомерно руско влияние"

Анджей Дуда

© Reuters

Анджей ДудаПрезидентът на Полша заяви в понеделник, че ще подпише законопроект, който позволява на комисия да разследва дали опозиционната партия "Гражданска платформа" (PO) е допуснала страната да бъде неправомерно повлияна от Русия и в резултат на това твърде зависима енергийно от нея, когато беше на власт.


Либералната PO, управлявала от 2007 до 2015 г., отхвърля твърденията и казва, че законът има за цел да унищожи подкрепата за нейния лидер и бивш премиер Доналд Туск преди общите избори, очаквани за октомври или ноември, коментира "Ройтерс".


Президентът Анджей Дуда каза, че ще подпише законопроекта, защото смята, че "трябва да влезе в сила", но също така каза, че ще поиска от Конституционния трибунал (съд) да разгледа критиките, че е противоконституционен.
Текстът предвижда създаването на разследваща комисия, която може да представи първоначален доклад през септември, т.е. точно по време на предизборната кампания. Опозиционери го нарекоха "Лекс Туск" (Законът "Туск").


"В една нормална демократична страна някой, който е президент, никога не би подписал такъв сталински закон", каза депутатът от PO Марчин Кирвински пред частната телевизия TVN 24.

Парламентарната комисия ще разследва периода 2007 - 2022 г. и ще има правомощие да забрани на хора, за които е установено, че са действали под руско влияние, да притежават разрешение за достъп до конфиденциална и секретна информация или да работят на длъжности, на които биха отговаряли за публични средства, в продължение на 10 години. На практика това ги изолира от публичната администрация.

  • Зависимостта на Полша от руски горива прогресивно намаляваше още преди да започне войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година.

  • Изграждането на терминал за внос на втечнен природен газ (LNG) от източници, различни от руските, започна, когато Туск беше на власт.

  • Също така по време на управлението на Туск Полша подписа през 2010 г. сделка с руския "Газпром", което се споменава в официалните мотиви към законопроекта.


Водещата държавна петролно-газова и преработваща компания PKN Orlen заяви миналия месец, че е прекратил договора си с руската "Татнефт", след като доставките бяха спрени през февруари, но все още използва руско гориво в чешките си рафинерии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK