Защо Украйна я има на тази и всички други карти

Валерий Зоркин и Владимир Путин обсъждат карта от XVII век.

© Mikhail Klimentyev/Russian President Press Office

Валерий Зоркин и Владимир Путин обсъждат карта от XVII век.На тази карта Украйна я няма", уверяваше председателят на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин, а президентът Путин констатира утвърдително: "Да, естествено."


Сценката с една френска географска карта от XVII век обиколи социалните мрежи. Оттам насетне дискусията влезе в познатия кремълски коловоз: как Украйна била създадена едва от болшевиките. Путин често повтаря същото, включително и в прочутата си статия от 2021 година, озаглавена "За историческото единство", която според мнозина е идеологическата обосновка за по-сетнешното нахлуване в Украйна.


Всъщност на споменатата френска карта ясно пише "Украйна - страната на казаците", а Крим е обозначен като "Кримско ханство". "Дойче веле" разговаря с професор Стивън Сийгъл от Тексаския университет, автор на специална картографическа книга, посветена на същата тема.
Историческа карта на Украйна, Русия и Крим, създадена между 1659 и 1685 година.

© © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Историческа карта на Украйна, Русия и Крим, създадена между 1659 и 1685 година.


Президентът Путин твърди, че "никаква Украйна не е съществувала в историята на човечеството". Какво не е наред с това твърдение?


- Моята книга съдържа над 90 цветни карти на Украйна с наименования, топоними и информация за страната - от епохата на Ренесанса до ХХ век. Тоест тези постановки на Путин, които отричат историческото съществуване на Украйна, са просто абсурдни.


А днешна Украйна съществува като независима, суверенна държава с териториални граници, които трябва да бъдат защитавани. Да, историята може да се интерпретира по различни начини, но колкото и да сме толерантни, трябва да кажем, че Путиновата интерпретация не е коректна. За да говорим обективно за независимата Украйна, ние трябва да знаем как възниква Руската империя, как е основана Русия след създаването на Санкт Петербург от Петър Първи.


Нужно ни е да знаем повече и за разцвета на френската и нидерландската картография през Ренесанса и по-късно. Точно тогава е създадена и тази френска карта, където ясно е обозначена Украйна, известна още като "Картата на Боплан".


Разбирам, че Путин не знае френски и не може да чете на френски. И това е много характерно за неговия колонизаторски мироглед: той просто предпочита да живее в онези митични времена на великите държави и за по-лесно изключва Украйна от картата.


Карта на Московия от 1574 година на италианския картограф Джироламо Рушели.

© CPA Media/Pictures From History/picture alliance

Карта на Московия от 1574 година на италианския картограф Джироламо Рушели.


Но Украйна, разбира се, съществува - с всички свои региони и с всички териториални претенции, които имат към нея Австроунгарската или Хабсбургската империя, но също така Полша, Литва и Московията, която после става Руска империя. Това е сложна, многовековна история, която води в различни направления. И трябва да познаваме контекста.


През XVII и XVIII век, най-вече след Вестфалския мирен договор от 1648 година, Европа е свят на империите. В своите геополитически мечти Путин се стреми към възстановяването на онзи имперски свят и тъкмо поради това отрича съществуването на съвременната украинска национална държава.


На много карти от онзи период Русия е обозначена именно като "Московия" или "Тартария". Кога всъщност за тези земи се налага понятието "Русия"?


Професор Стивън Сийгъл е историк в Тексаския университет.

© DW

Професор Стивън Сийгъл е историк в Тексаския университет.


- Ако се ръководим от различните важни трудове по въпроса, от хрониките на пътешественици, етнографи и чуждестранни пратеници, посещаващи царете още преди въздигането на династията Романов, да речем, в периода около "смутните времена", Русия все по-често бива наричана така някъде след възкачването на Михаил Първи на престола през 1613 година. Но в текстове на латински и исторически източници на други езици още от XII век нататък обикновено се говори за "Московия".


Да не говорим, че съществуват още редица други исторически линии, различните княжества, включително и киевското, татарите, монголите, Чингис хан и добре известното "татарско-монголско иго" от 1240 до 1480 година. Има я историческата конкуренция между Велики Новгород и Владимир, Суздал и княжествата, включително Киевска Рус.


Ние, историците, наблюдаваме един много по-сложен свят на династически бракове, миграция и търговия. "Пътят на коприната" ни дава много добър пример за онези времена в евразийското пространство, където не съществуват никакви национални държави. Защото националната държава, за която говорим, е относително ново явление, възникнало в средата и края на XVIII век.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK